Бициклистичка тура „Сава  2013“, у оквиру облежавања ”Дана реке Саве”, данас је стигла у Обреновац. Бициклисте је испред Спортскокултурног центра Обреновац дочекао председник општине Мирослав Чучковић.

Том приликом уручене су и награде ученицима обреновачких основних школа који су победили на ликовном такмичењу на тему „Река Сава.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић захвалио се у име општине бициклистима на доласку.

Захваљујем вам се што сте на овом пропутовању дошли и у наш град. Очување реке Саве и заштита животне средине је приоритетни циљ учествовања у овом програму. Ако се будемо према реци Саво односили на прави начин, моћићемо да још дуго користимо њене благодети. Ми смо једна од ретких општина која користи воду из реке Саве за пиће и она је потпуно исправна зато што се према тој реци у овом граду односимо са поштовањем. Ово је прилика да вам саопштим да ће се од понедељка у Обреновцу увести нови вид рекреативног програма, а то је изнајмљивање бицикли на три пункта у граду . На тај начин Обреновац, осим оваквих манифестација, афирмише бициклизам– казао је Чучковић.

Горан Шукало, саветник у Међународној комисији за слив реке Саве, казао је да сваке године Савска комисија обележава Дан реке Саве“.

– Ове године одржана је бициклистичка тура од извора до самог ушћа реке Саве у Дунав. Данас смо пред долазак у Београд свратили и до ваше општине, јер је Обреновац веома важно место у сливу реке Саве. Ово је прилика да оштине које су узеле учешће у овој манифестацији промовишу бициклизам као здрав облик рекреације и могућност развоја бициклистичког туризма. Кроз ово пропутовање видели смо да су људи који живе покрај реке Саве заинтересовани да се река Сава користи на један природан и одржив начин и веома су заинтересовани да се развија та регија. Надам се да ће се оваква активност у будућности постати традицинална и да ће се још општина и градова кроз које протиче река Сава прикључити овој манифестацији.- казао је Шукало.

Mарица Шеховић, стручни сарадник у ЈП за заштиту и унапређење животне средине, је нагласила да општина Обреновац Дан реке Саве обележава два дана.

– Јуче смо за основце који су победили на литерарном такмичењу, као и ученике ОШ „Јефимија организовали кртарење Савом. Данас је, поред дочекабициклистичке туре Сава 2013“, планирано такмичење у пецању, турнир у одбојци на песку и плес обреновачких предшколаца. На жалост, време нас није послужило али нас то није спречило да пригодно обележимо овај дан рекла је Марица Шеховић.

Бициклиста Роберт Риго из Загреба нагласио је да су на овој тури имали одличну комуникациу са становништвом и да су успели да за осам дана повежу четири државе кроз које протиче река Сава.

{youtube}5dIFyhF_Gms{/youtube}