Државе кроз које протиче река Сава – Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Србија – потписале су 2002. године “Оквирни споразум о сливу реке Саве”, основни документ којим се указује на вредност прекограничне сарадње влада, институција и појединаца за одрживи развој тог подручја.

Река Сава је међу најважнијим воденим и еколошким коридорима у Југоисточној Европи, која повезује четири земље бивше Југославије  и изузетно је важна и као спона према једном од најважнијих европских коридора, Дунаву.

Општина Обреновац ће традиционално обележити ”Дан реке Саве” и на тај дан угосити бициклисте из Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије који су сливом Саве кренули 25. маја.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић захвалио се представницима Министарства пољопривреде,трговине, шумарства и водопривреде што су услели по шести пут да организују ”Дан реке Саве”.

– Овај пут сте имали и помоћ општине Обреновац и успели смо да заједничким снагама обележимо овај јако важан датум. Река Сава је понос Обреновца и потенцијал, како у привредном, тако и у туристичком смислу. Активнисти које је ЈП за заштиту и унапређење животне средине имало на очувању токова река у Обреновцу су немерљиве и овакве манифестације треба да покажу да река Сава није непресушан ресурс, већ се може упропастити ако не будемо водили рачуна о њој. Што се тиче општине Обреновац, по завршетку радова на канализационим мрежама, у наредних годину и по дана кренуће се у изградњу фабрике за пречишћавање воде. То ће бити први пут да се у реке враћа потпуно пречишћена вода. Ја само могу да пожелим да нас у суботу послужи време и да сви заједно уживамо у “Дану реке Саве” – казао је Чучковић.

Милица Миленковић, национални координатор манифестације ”Дан реке Саве”, рекла је ће се главна манифестација одржати у Београду.

– Првог јуна главна манифестација ће се одржати у Београду. Meђународна бициклистичка тура ”Сава 2013” је кренула дуж тока реке Саве 25. маја. Током те туре коју чине осам бициклиста из свих земаља потписница споразума прикључиваће се и локални бициклисти, ентузијасти и удружења грађана и познате личности. Долазак бициклиста у Србију планиран је за 31. мај и то у Шабац, док је долазак у Обреновац планиран 1. јуна у 10 часова. Након посете Обреновцу тура се наставља током реке Саве преко Сурчина до циља тј. до ушћа Саве у Дуна – рекла је Милица Миленковић.

Марица Шеховић, стручни сарадник у ЈП за заштиту и унапређење животне средине, рекла је да ће за бициклисте бити организован пригодан дочек. 

– ЈП Спортско-културни центар “Обреновац” је припремило пригодан програм за наше госте бициклисте који возе туру дуж тока реке Саве. Сви они који су заинтересовани да се прикључе бициклистичкој тури то могу учинити и са њима отићи на централну прославу у Београд. Општина Обреновац такође обележава “Дан реке Саве” као својеврстан празник. Ми смо за петак, за децу која су победила на конкурсу ликовних и литерарних радова, организовали крстарење реком Савом. Планирано је да крстарење траје од два до три сата и да се том приликом посети Наутичко село у Бољевцима. Такође, у суботу нас очекује доста активности. Поред дочека бициклиста, биће организован турнир у одбојци на песку, такмичење риболоваца, а после подне на Градском тргу нас очекује наступ предшколаца који су припремили тачку поводом “Дана реке Саве” – казала је Марица Шеховић.

Почетак програма заказан је у ресторану СКЦ-а где ће сви заинтересовани моћи да погледају жириране ликовне радове обреновачких основаца са конкурса ”Река Сава”. За победнке ликовног конкурса обезбеђене су пригодне награде. Том приликом наступиће и чланови “ПАСКО” драмске трупе са рециталом о реци Сави. 

{youtube}-VUBNbTC7BU{/youtube}