У просторијама цркве Силаска Светог Духа на апостоле у Обреновцу данас је одржан састанак Одбора за изградњу новог храма у Белом Пољу. Том приликом представљен је финансијски извештај утрошених средстава за изградњу храма.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је општина Обреновац увек подржавала Црквену општину Обреновац.

– Подршка општине Обреновац обреновачкој цркви, нарочито у финансијком смислу, је у протеклој години била дефинисана и износила око три милиона динара. Ми смо на почетку године у договору са свештенством цркве одлучили да се планирана средства намене за изградње цркве на Ушћу, за почетак изградње цркве у Малој Моштаници, завршетак цркве у Дражевцу, завршетак црквеног дома у Звечкој, рад на иконостасу у Баричкој цркви, као и расвету у Дренској цркви. Заиста сам срећан што смо поред ових цркви определили и милион динара за завршетак радова на изградњи нове цркве у Белом Пољу. Мислим да је обавеза свих нас да помогнемо да се овај нови храм заврши и да се за коју годину у њему врше верски обреди, венчања и крштења. Ја овом приликом апелујем на све вернике да донирају колико су у могућности. Сваки прилог, ма колико био скроман, је довољан, јер што више нас донира пре ће црква бити готова – казао је Чучковић.

Протојереј и старешина цркве Дарко Павловић истакао је да су остали само још занатски радови на изградњи храма.

– Пре тачно три године основан је овај грађевински одбор и кренуло се у изградњу новог храма. Храм је у грађевинском смислу завршен и остали су још занатски радови и осликавање храма. Ми смо врло задовољни досадашњом динамиком радова и прикупљањем средстава. Међутим, дошло је до застоја јер се свеобухватна криза у друштву одражава и на нас и изградњу. Ми апелујемо на све људе добре воље да не останемо на овоме. Ми смо сазвали данас овај одбор да се захвалимо и општини и свима онима који су безрезервно помагали изградњу храма и да замолимо за даљу помоћ да би овај храм у што скоријем времену освештали и пустили у рад. Очекујем да, ако све буде како треба, за две године храм буде у потпуности завршен. То ипак доста зависи од донација и од прилива средстава за изградњу – рекао је протојереј Павловић.

Председник Црквеног одвора и Одбора за изградњу храма Радиша Кузмановић подсетио је да је његова дужност била да води рачуна о економском делу градње.

– То значи да у координацији са свим факторима у граду, преко општине , “ТЕНТ”-а и истакнутих привредника прикупимо средства и омогућимо несметан ток градње. Данас смо приказали комплетан преглед прикупљених и утрошених средстава на градњу. Донације нису биле само у новцу него и у грађевинском материјалу, бетону и радној снази. Овом приликом се захваљујем свим донаторима и не бих никога посебно издвајао јер су сви подједнако заслужни што смо успели да завршимо ове грубе грађевинске радове на време – казао је Кузмановић.

{youtube}yEqle08Tbeo{/youtube}