Данас се обележава 9. мај – Дан победе над фашизмом у Другом светском рату и Дан Европе, у знак сећања на исте датуме 1945. године када је нацистичка Немачка потписала капитулацију и 1950. када је француски министар Робер Шуман представио предлог организовања Европе, познат као “Шуманова декларација”.

Представници Градске општине Обреновац су данас, у знак сећања на све оне који су животе изгубили у Другом светском рату, положили венце на Спомен костурницу у центру Обреновца.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је у обраћању присутнима истакао да су наш народ и наша држава пре седам деценија дали највећи број жртава у борби против фашизма.

– Ни у Обреновцу, као ни било где у Србији не постоји нити један дом који није дао учесника у рату, а на жалост постоји два милиона домова који су дали жртве рата. Данас када славимо и дан Европе надајмо се да ће овај 21. век проћи без српских жртава и у духу борбе за радна места. Ми данас у Обреновцу имамо одличан систем образовања, сличан европском, у свим обреновачким основним школама, модерно опремљене сеоске домове здравља, најмодернију гинеколошку амбуланту и бар у тим областима идемо у корак са Европом. Ми никада не смемо из нашег срца и сећања избрисати жртве антифашистичке борбе и идеале за које су ти људи дали своје животе – рекао је Чучковић.

Заменик председника ГО Обреновац Драгослав Мршевић рекао је да је ово најмање што се може учинити за све оне који су пре тачно 68 година дали животе у антифашистичкој борби.

– Ми морамо да са поносом истакнемо да је наша земља у темеље данашње модерне Европе уградила своје најбоље синове који су дали животе да би ми данас живели у слободи и модерном друштву. Мислим да је наша обавеза и никада не смемо заборавити све оне који су дали животе и омогућили нама живот у миру и слободи. Ја се само надам да ћемо обележавати годишњице на неке бивше ратове, неке бивше жртве , а да ћемо славити живот, нека нова радна места, спортске победе и срећне породица које ће живети на селу – казао је Мршевић.

Заменик председника Скупштне градске општине Обреновац Александар Лукић рекао је да су жртве које је Србија дала у Другом светском рату огромне.

– Тог 9. маја 1945. године није се десила победа над немачким народом него победа над једним, по мом дубоком убеђењу, злом и једном идејом за коју се надам да никада више неће заживети нигде. Ми ћемо сваке године на овај дан и на овом месту долазити и одавати почаст свим жртвама са поруком да се такво страдање више никада не понови – рекао је Лукић.

Венце су поред представника општине Обреновац положили и и чланови друштава Палих бораца и Ратних војних инвалида, као и чланови ОО СПС-а.
 
{youtube}RSzFASh1nv4{/youtube}