Градска општина Обреновац донела је одлуку о одобравању  једнократне интервентне помоћи за 2013. годину бившим радницима холдинг предузећа ”Прва искра” у реструктурирању Барич, предузећа ”Посавина” а.д. у стечају из Обреновца и ДП ”Бора Марковић” у стечају из Обреновца, чије је место пребивалишта у Обреновцу. 

Тим поводом подељени су ваучери у вредности од по 20.000 динара за 300 најугроженијих радника, који се могу употребити за умањење рачуна комуналних услуга предузећа чији је оснивач општина Обреновац – ЈКП “Обреновац”, ЈКП “Водовод и канализација” и ЈКП “Топловод”.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић указао је на значај овог програма.

– Ово је била прилика да се после 13 година ови људи сретну и размене по коју реч о томе шта им се у приватним животима издешавало у претходно време. На жалост, велики број ових радника има великих здравствених проблема и надам се да ће ова минимална субвенција коју даје општина Обреновац успети да им олакша живот. Потпуно је евидентно да се на лицима ових људи види сва брига кроз коју су пролазили свих ових година, кроз рушење фабрика, до лоше одрађених приватизација. Ми ћемо са оваквом праксом наставити и као општина бринућемо о сваком свом становнику. Ми сигурно не можемо да решимо све проблеме, али наши суграђани треба да знају да дајемо и да ћемо давати све од себе – казао је Чучковић.

Заменик председника ГО Обреновац Драгослав Мршевић рекао је да су лоше приватизације довеле раднике на руб егзистенције.

– Приватизације ова три предузећа су лоше одрађене и након преузмиања фабрика долазило је до масовних отпуштања радника. Ти људи су доведени у ситуацију да остану без заосталих зарада из периода док су радили. Ја се заједно са делом бивших радника овом проблематиком бавим више од десет година. Сем наше добре воље и жеље да се тај проблем реши нисмо наилазили на разумевање министарстава, Агенције за приватизацију, Трговниског суда и других. Ово је први пут да се конкретно помаже радницима ”Прве Искре”, ”Посавине” и ”Боре Марковић. И то од стране општине Обреновац  која заиста није крива за оно што им се десило. Ја морам да се захвалим свима у општини који су помогли да се овај програм реализује – рекао је Мршевић. 

Један од радника ”Прве Искре” изразио је задовољство овом акцијом општине Обреновац.

– Ово је један врло позитиван гест општине Обреновац и нама ће свима много значити. Ја бих лично волео да се и остала дуговања према нама реализују и да се наше стање реши у најскорије време. Ја заисте верујем да ће општина Обреновац максимално помоћи нама радницима да остваримо своја права.

{youtube}9DvnsKdRsSw{/youtube}