Представници Градске општине Обреновац обишли су ученике од првог до четвртог разреда који у оквиру програма “Еко кампови” бораве на Гочу и Тари.

У одмаралиштима “Центра дечјих летовалишта Београд” бораве ученици основних школа “Никола Тесла” из Скеле, “Јефимија”, “14. октобар” из Барича, као и ђаци из Грабовца и Дражевца. Са обреновачким ђацима на климатском опоравку су и ученици из две братимљене општине са Косова и Метохије, Прилужје и Исток.  Тридесетшесторо деце из ове две општине ће се одмарати на Тари о трошку Градске општине Обреновац.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да нема веће сатисфакције него када се предложена идеја реализује.

– Када гледате на терену оно што сте предложили и мукотрпно радили да се то реализује, буде вам пуно срце. Наша главна идеја била је да се деца друже, да поштују једни друге, да науче да воле природу и да изнад свега воле свој град и село из ког долазе. Овде су сва деца од првог до четвртог разреда из Дражевца, Грабовца, Скеле; Барича и још једне градске школе. Ја сам заиста поносан што су они овде први у фудбалу, рецитовању и осталим игрицама којима се занимају. Ово ће бити једно феноменално искуство и прелепо сећање које ће они носити цео живот. Мислим да смо као друштво у протеклим деценијама имали ратове и страдања, а данас је Обреновац град наде, град чијим тргом не можете да прођете од дечјих колица и малишана који се ту играју. У сваком случају ово је једна ренесанса обреновачке младости кроз овај програм, као и кроз програм ”Еко динар” за спорт. Системски ћемо оваквим приступом решити да у у наредне две деценије Обреновац буде препун младих, способних људи и град здравих породичних средина – казао је Чучковић.

Новица Филиповац, члан Већа ГО Обреновац, истакао је да ће у току ускршњег распуста у одмаралиштима боравити преко 660 ђака.

-На Гочу борави 110 ученика из основне школе “Никола Тесла” из Скеле. Ми смо их данас обишли и они су стварно презадовољни условима у којима бораве. Сада имају прилику да се друже и са истуреним одељењима из Ратара и из Ушћа, и на тај начин се упознају и стекну нове другаре. Овде је одличан простор, као и храна и дружење. Ово је одлична прилика да деца изађу из оквира својих средина и на овом распусту напуне батерије и успешно заврше последње тромесечје текуће школске године – рекао је Филиповац.

Заменик председника Скупштине ГО Обреновац Александар Лукић казао је да је овај потез општине Обреновац био најмање што се могло урадити за децу са Косова и Метохије.

– Искрено се надам да ћемо малишанима из Прилужја и Истока успети макар мало да скренемо мисли са онога што они сваки дан проживљавају у својим енклавама на Косову и Метохији. Они ће се овде дружити са нашом децом и у потпуности уживати на Тари у свим активностима које ће им организовати запослени у “Центру дечјих летовалишта” – казао је Лукић.

Петар Јовичић, вд директора ЈП Спортско-културни центар “Обреновац”, рекао је да је од свега најважније да “Центар дечјих летовалишта” испуњава све услове за боравак малишана.

-За нас је најважније да су одмаралишта потпуно опремљена за одржавање еко радионица и еко кампова на које ми шаљемо наше малишане. Сматрам да је неопходно да свако дете прође кроз сва четири одмаралишта “Центра дечјих летовалишта”.  За реализацију овог пројекта у Србији не постоје боља одмаралишта од ових и мислимо да ће и остале општине то препознати и слати своју децу на овакве радионице као што то општина Обреновац ради већ неколико година – казао је Јовичић.

Учитељица Сунчица Стоиљковић из основне школе Дражевац истакла је да је ова акција, коју једино у Србији организује општина Обреновац, одлична пре свега због међусобног дружења деце.

– Деца из наше основне школе су први пут на Тари и овде су са  другарима из још две обреновачке школе, као и са основцима из целе Србије који се одмарају у центру. Веома сам срећна што они лично могу да се сусретну са оваквим лепотама Србије и да све оно што уче у школи, а има везе са екологијом, примене и виде у пракси – рекла је Сунчица Стоиљковић

На Тари је боравио и председник Савета месне заједнице Скела Живота Мирчетић који се том приликом захвалио општини Обреновац на прилици да и деца из рубних обреновачких месних заједница учествују у овом програму заједно са својим другарима који наставу похађају у градским школама.

{youtube}OEAO_uVR4PE{/youtube}