У суботу, 20. априла, у Првој обреновачкој основној школи, одржаће се такмичење ”Шта знаш о саобраћају” за децу основношколског узраста.

Такмичење ће се спровести у складу са Правилником Ауто мото савеза Србије у циљу подстицања саобраћајног образовања и васпитања деце основношколског узраста у функцији усвајања правила и вештина безбедног понашања у саобраћају.

 Учесници такмичења биће разврстани у четири категорије:

– прва група – девојчице до тринаест година старости,
– друга група – дечаци до тринаест година старости,
– трећа група – девојчице старије од тринаест година старости и
– четврта група – дечаци старији од тринаест година старости.

За учеснике такмичења који постигну најбоље појединачне резултате у свакој од наведених категорија обезбеђене су награде и то: бицикл – за првопласираног  такмичара, кацига – за другопласираног такмичара и ранац – за трећепласираног такмичара.

Заменик председника Градске општине Обреновац Драгослав Мршевић рекао је да се ово такмичење традиционално одржава. 

– Разлог за овакво такмичење је био велики број страдалих у саобраћају, нарочито школске деце. Светски подаци показују да преко милион и триста хиљада људи годишње погине у саобраћају, док више милиона буде повређено. Уједињене нације су у септембру 2011. прогласиле декаду борбе за безбедност у саобраћају. Општина Обреновац је од самог почетка укључена у пројекат и активности које треба да доведу до повећања безбедности у саобраћају. Кроз овакве акције деца се едукују кроз теоријски и практични начин. Чак је и део школског програма усмерен на овај проблем.  Ја морам да истакнем и одличну сарадњу са обреновачком полицијом. Сваке године они одржавају предавања по школама и на тај начин кроз разговор и интеракцију са школском децом упознају их са оним што би деца требало да знају да би били што безбеднији учесници у саобраћају – рекао је Мршевић.

{youtube}6N5RrZ7ViW0{/youtube}