У галерији Спортско-културног центра “Обреновац” одржана је трибина за пољопривреднике поводом нове уредбе Владе Републике Србије.

Бројне нејасноће које је ова уредба изазвала код пољопривредника биле су разлог доласка државног секретара у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Дејана Крњаића. 

– Донет је закон па је тек онда дошло до доношења уредбе и све је то пролонгирало исплату одређених средстава из претходне године. Наслеђен је дуг од преко 5 милијарди динара. Ове године обезбеђен је скоро дупло већи буџет који ће следеће године бити још већи и износиће 5% целокупног буџета. Пољопривредници немају разлога за бригу, јер ће све обавезе које држава има према њима ће бити испоштоване и биће исплаћена заостала дуговања – казао је Крњаић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је у обраћању присутним пољопривредницима рекао да се општина Обреновац понаша одговорно према свим њеним грађанима.

– Сви људи који у држави доносе стратешка документа и одлучују о нашој судбини биће наши гости и разговараће са сваким од вас. Имали сте недоумице у вези ове уредбе Владе Србије и данас је са нама државни секретар Крњаић да вам те недоумице разреши. Ми смо текст уредбе одштампали и поставили у све месне заједнице на огласне табле да је сви можете видети. Наша идеја и јесте да месна заједница заживи и на правом путу смо да то урадимо – рекао је Чучковић.

Председник Удружења пољопривредника Обреновца Душко Радосављевић рекао је да се нада да ће овај састанак успети да разреши дилеме које постоје. 

– Захваљујем се општини Обреновац што је иницирала овај састанак. Надам се да ће ова трибина бити успешна и да ћемо кроз непосредан разговор разрешити наше дилеме – казао је Радосављевић.

И поред сетве која је у пуном јеку одзив обреновачких пољопривредника био је изузетан. Трибини је присуствовало преко сто људи.

Један од пристутних пољопривредника Мирко Станимировић из села Конатице задовољан је исходом састанка. 

– Ово је можда први пут од двехиљадите да нас неко пита за нешто. Државни секретар је записивао наша питања и жалбе и обећао је да ће колико је у његовој моћи те проблеме и решити. Ми смо као произвођачи заиста преоптерећени пролећним давањима, као што је набавка регресираног дизел горива. Што се тиче заосталих премија које нису исплаћене могу да кажем да је мени данас исплаћен заостатак за 2012. годину – рекао је Станимировић.

{youtube}-Ft8NqN2cfo{/youtube}