Градска општина Обреновац је прошле године финансирала и суфинансирала подизање пластеника за интензивну пољопривредну производњу. 53 пољопривредна произвођача добила су по 150. 000 динара бесповратне помоћи за куповину и постављање пластеника.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић данас је, заједно са чланом Већа задуженим за пољопривреду Владиславом Миљковићем, обишао два домаћинства која су добила субвенцију општине Обреновац за подизање пластеника.

Сања Миљановић је једна од пољопривредника који су добили средства за подизање пластеника. 

– Ми нисмо узели свих намењених 150.000 динара јер немамо услове за велики пластеник. Бавимо се мањом производњом и наше потребе су подмирене изградњом два пластеника у вредности од 30.000 динара. Углавном производимо сезонско поврће за сопствене потребе, а оно што преостане продамо на обреновачкој пијаци – казала је Сања Миљановић.

Рашић Зоран, пољопривредник из Грабовца, је уз помоћ субвенција општине Обреновац подигао три пластеника.

– Ја тренуно имам око 100 пластеника, а ове сезоне подигли смо 25. Три највећа финансирала је општина Обреновац. Оваквом производњом под пластеницима бавимо се последњих 30 година и своју робу пласирамо на тржишта Уба, Београда, Милановца, Ваљева и Обреновца. Пласман робе је најбитнији. Општина Обреновац је купила део новог кванташа и мислим да ће то нама великим произвођачима много значити – казао је Рашић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић казао је да је програм субвенционисања произвођача са новим пластеницима имао два циља. 

– Прва намера је да побољшамо положај људи који су незапослени и који живе тешко да са тим пластеником успеју да зараде за макар једну плату. Са друге стране ми нисмо заборавили ни велике произвођаче, па помажемо и њима. Ситуација је веома тешка, како малим, тако и влеиким произвођачима. Из тог разлога је општина Обреновац купила и постала власник свог места на велетржници где ће обреновачки произвођачи моћи да пласирају своје производе, а да при том имају услове исте какве имају и произвођачи било где у западној Европи – казао је Чучковић.

Владислав Миљковић. члан Већа ГО Обреновац, нагласио је да је злоупотреба приликом ових субвеницја било врло мало.

– Само четири произвођача од 53 колико их је добило средства покушала су да злоупотребе ове субвенције и ми ћемо предузети мере против свих оних који нису наменски трошили средства. Произвођачи који нису наменски потрошили средства више никада неће моћи да рачунају на помоћ општине Обреновац –  објаснио је Миљковић.

{youtube}Ryglnk9pAB0{/youtube}