Интервју председника општине Обреновац Мирослава Чучковића дат “Привредном прегледу”.

Директно финансирамо свако новорођено дете са пет, а склопљен брак са десет хиљада динара, обезбеђујемо бесплатно летовање и зимовање малишанима до четвртог основне, а мушкарцима преко 55 година и женама преко 50 година плаћамо доприносе до пензије, каже Мирослав Чучковић. 

Општина Обреновац налази се на 14 километара од Коридора 10, као и на 24 километра од аеродрома Београд. О другим предностима ове општине, туристичким капацитетима, образовним установама, као и о начинима на које помажу своје суграђане за “Привредни преглед” говори Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац.

Какви су потенцијали општине?

– Ми смо општина у којој се производи 60 одсто српске струје, налазимо се 14 километара од Коридора 10, а 24 километра смо удаљени од аеродрома Београд. Налазимо се и на траси будућег коридора 11, који ускоро почиње да се гради баш на територији наше општине. Сходно томе смо спровели неке акте који су били неопходни да се ураде, а то је пре свега вршење експропријације 624 парцеле за изградњу тог ауто−пута. За нас је битна и могућност инвестирања у нашу индустријску зону, коју смо од јуна до данас изградили, ревитализовали и довели адекватну количину електричне енергије. Оно што је такође наша предност је да нови мост који је изграђен и завршен прошле године везује општину Обреновац и са Коридором 10, односно са Сремом, али и општином Сурчин. То је значајно за компаније које имају потребу да извезу своју робу на западно тржиште.

Какво је стање са туристичким капацитетима у општини Обреновац?

– У току је изградња најмодернијег спа центра, који ће бити атракција за цео Београд, а налазиће се на самом уласку у град. На том месту смо имали и стари Хотел “Обреновац” изграђен осамдесете године, за који смо определили 352 милиона динара да га тотално реконструишемо. Трећи објекат који се гради је чувена Обреновачка бања, која се налази у центру града, а стара је близу 150 година. Постоје и две приватне инвестиције. Lighthouse, мањег је капацитета по броју соба и могућностима за пријем људи, али биће атрактиван јер се заједно са марином налази на обали Саве. Друга приватна инвестиција је аквапарк који се налази у строгом центру града. У току је прикупљање папира, креће да се гради ове године.

У каквом су стању локалне школе?

– Ми имамо три основне школе и 20 истурених одељења по селима, као и три средње школе. Циљ нам је да урадимо тоталну реконструкцију Гимназије која се налази у центру града, али то ћемо радити средствима Скупштине града, у вредности од 200 милиона динара. Већ је у току сређивање једне фискултурне сале у Првој обреновачкој основној школи коју спремамо за годишњицу − 190 година постојања те школе. Пројектујемо фискултурну салу основне школе у Грабовцу, чија ће изградња почети следеће године. Завршавамо школу и фискултурну салу кредитом ЕИБ−а у насељу Звечка. Тренутно се гради обданиште у селу Стублине, вредност посла је око четири милиона евра, и то је прва паметна зграда која ће имати сопствено грејање и сопствено напајање струјом, права енергетски ефикасна зграда, а капацитет ће бити 272 малишана.

На које још начине општина помаже својим суграђанима?

– Директно финансирамо свако новорођено дете са пет хиљада динара и сваки склопљен брак са десет хиљада динара. Свесни смо да то није нека велика сума, али је симболично доказ да општина брине о својим становницима. Обезбеђујемо бесплатно летовање, зимовање и ускршње празнике свим малишанима од првог до четвртог разреда основне школе. Деци од петог разреда основне школе па до 18. године, општина финансира бављење спортом. Трећа категорија су људи старије доби, мушкарци преко 55 година и жене преко 50 година којима дајемо ваучер на коме пише да ми као општина за њих плаћамо порез и доприносе. За оне који су у пуној снази имамо две понуде. Једна је пољопривредна подршка, за оне који су у једном од 29 села у нашој општини. По узору на Зелени прстен Скупштине града Београда, дајемо бесповратна средства у вредности половине инвестиције. Што се тиче младих људи који покрећу свој бизнис, имамо пројекат динар на динар са државом. Колико да Министарство економије и финансија као национална служба, ми дамо још толико. Прошле године смо на тај начин успели да запослимо 31 младу особу.

Да ли су у плану нека улагања у инфраструктуру?

– Радимо две главне саобраћајнице, Грабовац−Вукићевица, где реконструишемо 17 километара пута и пут Мислођин−Конатица, где везујемо општину са Ибарском магистралом. Та два пута су у веома лошем стању и радимо њихову тоталну реконструкцију. Определили смо око 800 хиљада евра за ту намену. Друга важна ствар је изградња канализационе мреже у насељима Звечка, Уровци и Кртинска, креће ове године, а вредност радова је око седам милиона евра. Паралелно с тим радимо водовод у насељима Баљевац, Конатице и Дражевац, а вредност радова је око 200 хиљада евра. Реконструисаћемо и Улицу Војводе Мишића, а вредност радова је 300 хиљада евра. Што се тиче топлофикације имамо изградњу треће магистрале топловода, везивање око 200 хиљада домаћинстава на топловодну мрежу. Изградња тог магистралног топловода је око 12 милиона евра и за њу су заинтересоване највеће светске компаније.