Председник општине Мирослав Чучковић потписао је данас, у име Градске општине Обреновац, декларацију о сарадњи на изградњи система “Националне велетржнице” у Београду.

Директор “Велетржнице Београд” Драган Пушара рекао је да ће у мају бити расписан јавни позив за учешће у другом кругу докапитализације.

– План је да се Велетржница развија кроз јавно-приватно партнерство. Кроз Велетржницу ћемо београдско тржиште користити као тржиште пласмана и мени је јако драго да су произвођачке општине, као што је општина Обреновац, препознале овај пројекат и активно узеле учешће. Тржиште Београда је највеће у нашо јземљи, а општина Обреновац је пример одговорне општине јер, поред тога што директно улаже у производњу, она и својим произвођачима помаже да пласирају своје производе на тржиште – казао је Пушара.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је истакао да се оно што је обећано испуњава.

– Данас су обреновачки пољопривредници и општина Обреновац постали власници једног дела Велетржнице. Као и свима и нашим произвођачима је највећи проблем био пласман, а када се овај објекат заврши они ће директно на највећем месту у Србији продавати своју робу. Ми смо данас објавили Конкурс од десет милиона динара субвенција за пролећну сетву за кредите код комерцијалних банака. Овом приликом позивам све пољопривреднике да аплицирају и уколико су у могућности узму ове кредите, јер по завршетку жетве на јесен овај објекат ће бити готов и они ће моћи  своје производе да пласирају на Велетржници – рекао је Чучковић.

Члан Већа општине Обреновац Владислав Миљковић истакао је да ће ово обреновачким пољопривредницима много значити јер ће директно продавати своје производе.

– Коначно ће произвођачи робу пласирати директно без посредника и препродаваца и имаће своје место које им нико неће моћи заузети. У Велетржници ће моћи да продају своје произвое само регистрована пољопривредна газдинства. Разлог за то су редовне контроле намирница које ће се продавати овде – казао је Миљковић. 

Удео од 0.5 одсто власништва уз улагање од 150.000 евра имаће општине Обреновац, Уб, Ивањица, Трстеник, Оџаци, Кањижа, Кикинда и Стара Пазова, компанија “Panfruit” и пољоопривредно газдинство “Родољуб Марковић, а компаније МК група и “AWLL communications” уложиће по 450.000 евра и добити 1.5 одсто власништва.

Осим тога, они ће, на овај начин, себи обезбедити и продајни простор на Велетржници и упола мање цене закупа у односу на остале понуђаче. Општина Обреновац ће у Велетржници имати својих 250 квадратних метара простора. Простор ће бити потпуно климатизован и имаће сталну температуру од 22 степена током целе године и услове за чување робе у временском периоду од десет дана. 

Оно што представља посебну погодност за општине јесте могућност да уласком на Велетржницу обезбеде својим пољопривредницима пласман производа у престоници где у пречнику од 60 километара живи око четири милиона људи.  Добит од удела општине могу да искористе за субвенционисање пољопривредних произвођача како би били конкурентнији. Друга велика предност продаје на Велетржници је сигурност наплате, јер је предвиђено да трговци положе депозит којим ће управљати Велетржница и из којег ће моћи да намири потраживања произвођача уколико буде проблема у плаћању. Директним уговарањем откупа произвођачи ће моћи да избегну проблем који сада имају са накупцима. 

Бољем пласману допринеће и планиране законске олакшице за јавни сектор који ће по убрзаној процедури моћи да се снабдева на Велетржници, као и строге полисе квалитета хране које сви понуђачи морају да испоштују. 

Највећа велетржница у Србији налази се на атрактивној локацији на Новом Београду где је тренутно лоцирана кванташка пијаца и има директан приступ Коридору 10, на пет километара је од аеродрома и на 15 километара од луке (Коридор 7). 

Површина Велетржнице је 18 хектара, а након изградње прве хале намењене трговини воћем и поврћем у плану је и изградња хале за месо, робу и цвеће, као и додатне хале за воће и поврће укулико буде постојала довољна потражња на тржишту. Ти простори биће изграђени у складу са највишим стандардима безбедности хране и имаће одговарајућу температуру. 

У Велетржници су сигурни да ће нови начин продаје и побољшана понуда допринети снижавању цена хране и до 30 одсто, с обзиром на то да Београђани плаћају воће и поврће по ценама које су међу највишим у односу на престонице у региону. 

Рок за отварање Велетржнице Београд  је новембар 2013. године.

{youtube}c12K03Li82g{/youtube}