Председник Градске општине Обреновац дана 8.03.2013. године, на основу члана 52. Статута градске општине Обреновац (“Сл. лист града Београда” бр. 44/08, 4/10 и 15/10), Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја не територији Градске општине Обреновац за 2013. годину и  члана 21. Одлуке о буџету Градске општине Обреновац за 2013. годину (“Сл. лист града Београда” бр. 67/12), на предлог Комисије за пољопривреду и село  по претходно прибављеном мишљењу Већа градске општине Обреновац, на седници одржаној дана 8.03.2013. године,  доноси

 ПРОГРАМ
КОРИШЋЕЊА СРЕДСТАВА БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ ЗА 2013.ГОДИНУ ОПРЕДЕЉЕНИХ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ЗА КРЕДИТНУ ПОДРШКУ  НОСИОЦИМА РЕГИСТРОВАНИХ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ГАЗДИНСТАВА НА ПОДРУЧЈУ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ У 2013. ГОДИНИ 

  1. Овим Програмом утврђују се обим, услови и начин остваривања права на кредитну подршку кроз покриће трошкова кредита (камата, обрада захтева и сл.) које банке наплаћују корисницима кредита као и  корисници кредитне подршке у 2013. години.
  1.  Право на кредитну подршку под условима утврђеним овим Програмом имају физичка лица носиоци пољопривредног газдинстава, уписани у Регистар пољопривредних газдинстава.
  1. Средства за ову намену, планирана су Одлуком о буџету градске општине Обреновац за 2013. годину на позицији ”Текуће субвенције за пољопривреду” и биће планирана у Одлуци о буџету за 2014. годину у укупном износу  до 10.000.000 динара.
  1. Кредитна подршка користи се за набавку обртних средстава, ситне пољопривредне механизације и мање реконструкције и адаптације пољоприврдних објеката.
  1.  Износ појединачног кредита за пољопривредна газдинства је максимално 300.000,00 динара и зависиће од кредитне способности корисника, коју процењује  банка. У току године корисник може остварити право само по једном кредиту.
  1. Програм спроводи Градска општина Обреновац и пословне банке које прихвате услове кредитирања прописане овим Програмом.  Међусовна права и обавезе Градске општине и пословне банке која прихвати услове из овог Програма  уређују се уговором о пословној сарадњи који закључује председник Градске општине Обреновац са овлашћеним лицем у пословној банци.
  1. По добијању обавештења и овог Програма у прилогу, пословне банке у року од 10 радних дана треба да  обавесте  градску општину Обреновац о прихватању услова из Програма и са председником Градске општине Обреновац  закључе  уговор о пословној сарадњи.
  1.  У циљу коришћења кредита у складу са овим Програмом, заинтересована лица, носиоци пољопривредних газдинстава преко Управе ГО Обреновац – Одсека за финансије подносе писани захтев и пратећу документацију за коришћење кредита и то:

       –    фотокопију личне карте
       –    фотокопију легитимације пољопривредног газдинства, односно потврду о упису у регистар пољопривредних газдинстава,
       –    фотокопију наменског текућег рачуна отвореног код пословне банке.

Захтеви са пратећом документацијом Градској општини се подносе најкасније до 15.05.2013. године.

  1. Након пријема и обраде појединачних захтева од стране ГО Обреновац, подносилац захтева добија сагласност и обавештење да може започети  поступак тражења кредита код банка које су прихватиле услове из овог Програма.
  1.  По добијању сагласности од ГО Обреновац, пословна банка и подносилац захтева у обавези су да кредит реализују по овим условима Програма:
  1. да рок отплате кредита буде највише до 12 месеци
  2. да се кредит одобрава и исплаћује у динарима
  3. да је начин отплате главнице, једнократно о доспећу
  4. да је начин отпалте камате, једнократно о доспећу
  5. да  номинална каматна стопа на годишњем нивоу  може бити максимално 19%
  6. да банке  наплаћују накнаду за обраду захтева за кредит највише до 1% једнократно на износ одобреног кредита
  7. да наканада за превремену отплату кредита износи максимално 2% на преостали износ дуга
  8. да инструменти обезбеђења кредита буду: бланко, соло менице корисника кредита, потписане и са Овлашћењем за коришћење, затим садужништво првног или физичког лица (регистровано пољопривреднои газдинство или лице са личним примањем), садужништво супружника или повезаног правног лица уколико постоји, као и друга средства обезбеђења у складу са пословном политиком банке.
  1. Градска општина ће  банкама које су прихватиле услове из овог Програма и са којима је потписала уговор о пословној сарадњи извршити плаћање укупно обрачунате камате за све  реализоване кредите у тој банци, о доспећу камате односно у 2014. години. Рок за уплату обавезе Градске општине Обреновац по основу камате је 5 дана од дана  од добијања обавештења са доказима о датим кредитима.
  1. Задужује се Одељење за буџет, финасије и привреду да по усвајању Програма од стране Већа градске општине Обреновац, реализује све активности везане за Програм.
  1. Надзор над спровођењем овог Програма вршиће Комисија Већа градске општине за пољопривреду и село.
  1. Овај Програм објавити на огласној табли градске општине Обреновац, у месним заједницама градске општине Обреновац и у локалним средствима јавног информисања.

    Измену Програма можете погледати овде