Чланови Комисије за сарадњу са невладиним организацијама обишли су данас Основну школу “Јефимија” у којој се спроводи пројекат “Еко буквар” удружења “Еко двориште”. Пројекат је финансиран од стране општине Обреновац и има за циљ едукацију о значају заштите животне средине и рециклаже код деце школског узраста.

Председник Комисије за сарадњу са невладиним организацијама Жељко Јоветић подсетио је да Комисија сваке године расписује два конкурса и да је “Еко буквар” пројекат који је подржан на последњем конкурсу.

-Угружење “Еко двориште” је већ дуго присутно у Обреновцу и добро познато по томе што се труди да својим активностима допринесе заштити животне средине. Општина Обреновац већ дужи низ година велику важност придаје заштити животне средине и у будућности ће то свакако бити приоритет. Оно што је код овог пројеката врло битно је то да је он дугорочног карактера. За десет до петнаест година када ова деца буду зрели људи у њиховој свести ће бити усађена брига о заштити животне средине – казао је Јоветић.

Говорећи о раду Комисије за сарадњу са невладиним организацијама Јоветић је рекао:

– Комисија је прошли пут имала дилему да ли ће радити као у претходним годинама, односно да више пројеката прође на конкурсу са скромним средствима, или ће циљ бити квалитет. Определили смо се ипак за други принцип и одобрили пет пројеката који су поделили сва опредељена средства. Ми ћемо као комисија проверити реализацију свих одобрених пројеката и видети како они напредују. Мислим да је врло важно да се реализује оно што је у општини Обреновац постављено као циљ, а не само оно што удружења грађана имају да понуде.

Председница Удружења “Еко Двориште” Валентина Калоперовић је нагласила да је пројекат конципиран да има практични и теоријски део из области заштите животне средине и рециклаже.

– Свако дете добија брошуру “Еко буквар” из које може да се информише на који начин се помоћу рециклаже чува животна средина. Такође они прикупљају пластичну амбалажу, доносе је у своје школе и тако активно учествују у самом процесу рециклирања. У свакој школи организујемо трибине и учимо децу о заштити животне средине, процесу рециклаже и шта је то што се може рециклирати и од тих рециклираних материјала касније поново употребити – казала је Валентина Калоперовић.

Удружење “Еко Двориште” спровешће пројекат у свим обреновачким основним школама, а за сваку основну школу обезбедило је контејнер у које ће ученици одлагати сав рециклажни отпад који се прикупи за време трајања пројекта.

{youtube}H_1hmIzEhlA{/youtube}