Према програму Фонда за развој за 2013. годину, старт- ап кредити су намењени привредним субјектима за изградњу/доградњу/реконструкцију/адаптацију/санацију/куповину пословног простора, производних и индустријских објеката или за куповину нове опреме од овлашћеног дистрибутера или произвођача опреме.

Предузетници могу добити кредит у износу од 500.000 до 1.5 милион динара, а предузећа од 500.000 до 4 милиона динара. Каматна стопа је 2 одсто годишње, уколико је инструмент обезбеђења гаранција пословне банке, док је у свим другим случајевима 3.5 одсто. Рок отплате кредита је до пет година, са периодом почека од годину дана. Инструменти обезбеђења враћања кредита су бланко сопствене менице корисника кредита и гаранција пословне банке/хипотека првог реда на непокретностима/уговорно јемство.

Право на коришћење кредита имају предузетници и предузећа регистрована после 1. јануара 2012. године, а услов је да подносилац захтева нема више од 55 година старости, да раније није био власник привредног друштва, односно предузетник, као и да није правоснажно осуђиван за кривична дела против привреде и имовине. За кредите не могу конкурисати особе запослене у јавним предузећима и државним институцијама.

Кредити за почетнике не могу се користити за организовање игара на срећу, лутрија и сличних делатности, за производњу и промет било ког производа или активности које се према домаћим прописима или међународним конвенцијама и споразумима сматрају забрањеним, као ни за производњу и промет нафте и нафтних деривата.

Фонд за развој, између осталог, пружа могућност кредитирања привредних субјеката у оквиру женског предузетништва, као и кредитирања старих заната, а за детаљније информације о овим кредитним линијама, заинтересовани се могу обратити запосленима у Предузетничком центру “Обреновац”, ул. Краља Александра Првог 10ц, тел: 8728 246 и 8728 245 или се информисати путем линка www.fondzarazvoj.gov.rs.