Четрдесет пољопривредника из Обреновца отпутовало је данас на Међународни сајам пољопривреде SIA/SIMA у Паризу. Градска општина Обреновац покрила је трошкове пута, боравка и посете сајму пољопривреде у Паризу 2013. године, са циљем упознавања и едукације са новим достигнућима у области пољопривредне производње и механизације.

Драган Драгачевац, пољопривредник из Обреновца, очекује да се на сајму упозна са новим трендовима у области сточарства.

– Очекујем да видимо доста тога доброг. Мени лично ће од великог значаја бити обилазак фарми у Француској јер се ја бавим сточарством. Ово је изузетна прилика за сваког пољопривредника и ова акција општине Обреновац је права ствар, јер коначно ће многи од нас идети како се ради у Европи – казао је Драгачевац.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да ће се руководство општине потрудити да помогне обреновачким пољопривредницима.

– Јако је значајно да наши пољопривредници виде како се ради у Европској унији, да виде њихове фарме и методологију рада. Све њих за неколико година очекује тржишна утакмица са пољопривредницима из Европе и морају је спремно дочекати – казао је Чучковић.

Председник Градске општине Обреновац се осврнуо на актуелна дешавања у вези појаве афлатоксина у млеку.

– Морам да нагласим да нити један лоби и интересна група неће моћи да угрози обреновачког пољопривредника. На ову кризу са загађеним млеком смо одговорно одреаговали и обезбедили довољне количине здравог млека за све наше суграђане. На  иницијативу странке “Зелени Србије” и народног посланика из Обреновца Ивана Карића ми ћемо ускоро донети декларацију о забрани коришћења и производњи генетски модификованих организама на територији општине Обреновац. То ће спречити лобисте који желе да провуку ГМО сточну храну обреновачким пољопривредницима. Наводно је разлгог појаве афлатоксина у млеку храна и желе да пласирају на ово тржиште ГМО сточну храну. То у нашој општини неће проћи докле год сам ја председник – поручио је Чучковић

Обреновачки пољопривредници провешће на путу седам дана. Планиран је обилазак фарми у Француској и посета највећем Међународном сајму пољопривреде у Европи. За све путнике предузеће А.Д.”Драган Марковић” обезбедило је ланч пакете.

{youtube}oED7KCNYHcE{/youtube}

{youtube}dyEJ8RNFOtU{/youtube}