У недељу, 27. јануара, у галерији Спортско-културног центра “Обреновац”, у 19.30 часова, биће отворена изложба слика из колекције Радосава Чворовића ”Дарови Хиландара”. Слике које ће бити представљене на узложби су  настале на ликовним колонијама на Хиландару, у периоду од 2003. до 2006. године.

”… Покровитељ колонија био је господин Радосав Чворовић из Лазаревца, који је на веома добар начин спојио љубав према српској средњовековној култури и традицији са савременом уметношћу. Манастир Хиландар има значајну улогу у историји српског народа, од свог оснивања па до данас је неисцрпан извор надахнућа духовног уздизања и ходочашћа за припаднике српског народа. Организовање ликовних колонија у манастиру Хиландару представљало је узвишени визуелни и духовни поход за уметнике који су у њима учествовали. Захваљујући идејном творцу колоније, простор знаменитог манастира постао је стециште окупљања наших осведочених сликара и уметника. Скуп уметника је припадао различитим генерацијама, па су тако и настала дела различитих стилова, од апстракција великих формата до реалистичких представа манастира и пејзажа у коме се манастир налази.

У колонијама су учествовали следећи уметници: Александар Луковић-Лукијан, Бранко Миљуш, Ратко Лалић, Јавор Рашајски, Душан Оташевић, Јован Ракиџић, Милан Сташевић, Милан Милетић, Славољуб Чворовић, Мирољуб Ђорђевић, Владимир Јанковић, Рајко Попивода, Милутин Драгојловић, Станко Зечевић, Милија Белић, Васа Доловачки, Момчило Мацановић и Драган Хајровић. Публика ће имати прилике да ужива у делима наведених уметника који су на различите начине овековечили своје визуелно и духовно искуство у сусрету са великом Хиландарском светињом. Изузетно вредна колекција слика господина Чворовића броји око 50 слика, а галерија ће угостити 20 слика од свих наведених уметника.

Назив изложбе има вишеструко значење. Најпре жели да се укаже на духовне и визуелне дарове које је Хиландар понудио уметницима, учесницима колоније, а који су даривали манастир и нас новим уметничким делима инспирисаним овим важним духовним центром нашег народа.

У нади да ће публика и стручна јавност препознати одјеке традиције и баштињења средњовековне културе и уметности у савременом уметничком изразу одлучено је да се свечано отварање изложбе организује на дан прослављања Савиндана, и на тај начин се повеже савремени тренутак са историјом и традицијом манастира Хиландара и једног од оснивача манастира Св. Саве…” – текст преузет из каталога, аутор Марија Вуковић Бисерко, дипл. историчар уметности.

Поставка ће трајати до 11. фебруара. Улаз на изложбу је слободан.

{youtube}EgvnC_ZHzkw{/youtube}