Данас је, поводом склапања предуговора између Владе Републике Србије и компаније “Ал Дахра” из Уједињених Арапских Емирата о инвестицијама у пољопривреди, одржана конференција за медије у кругу силоса компаније АД “Драган Марковић” из Обреновца.

Предуговором је предвиђено да њихова водећа агро-индустријска компанија “Ал Дахра” у оквиру заједничког улагања инвестира око 200 милиона евра у осам пољопривредних државних газдинстава, међу којима је и предузеће “Драган Марковић”. 

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић изразио је задовољство јер ће проблеми комбината коначно бити решени.

– Компанија АД “Драган Марковић” је ушла у уговор између Владе Србије и Уједињених Арапских Емирата и јако је значајно да се овакве инвестиције доводе у Обреновац. Значајно је напоменути да ће 1300 хетара бити плаћено око две милијарде динара, да ће готово исто толико средстава бити уложено у системе за наводњавање и да више нећемо зависити искључиво од временских прилика. Ово што ради Влада Србије није рађено одавно и сматрам да ће грађани бољитак осетити врло ускоро – казао је Чучковић. 

Директор компаније АД “Драган Марковић” Драган Миливојчевић је истакао да је ово најбољи програм који је могао да се реализује, јер је добар и за државу и за предузећа која су обухваћена уговором.

– Компанија “Драган Марковић” неће мењати делатност већ ће је подићи на један виши ниво и осавремениће производњу. У првој фази улагање ће износити 100 милиона
евра. Од тога 80 милиона ће ићи у инвестициона улагања, а 20 милиона за обртна средства. Сви способни и квалитетни радници ће остати у новом предузећу. Једини проблем су радници из администрације, јер новом предузећу неће требати велики број комерцијалних и финансијских служби. Те службе ће бити обједињене и ми ћемо наћи решење за те раднике. Такође морам да нагласим да ће акционари бити исплаћени и то стоји у уговору који је потписан. Менаџмент свих предузећа која су ушла у овај програм се сложио да раднике никако не треба оставити на цедилу. Упоредо са пословима у вези продаје ми сваког радника морамо збринути без обзира на његов тренутни статус – рекао је Миливојчевић.

На конференцији за новинаре речено је да ће скоро милијарду динара кредита бити обезбеђено обреновачким пољопривредницима са грејс периодом од три године. Ти кредити ће бити коришћени за обнову механизације и набавку система за наводњавање. 

{youtube}WPLv6TzoiKU{/youtube}