Општина Обреновац обезбедила је за потребе Јавног комуналног предузећа Обреновац нову и савремену машину специјализовану за рад на депонији. У питању је наменски прављен багер фирме New Holland вредан 250 хиљада евра.

Према речима директора ЈКП “Обреновац” Милана Вукашиновића набавка ове машине умногоме ће олакшати рад на депонији.

– На депонији на Гребачи дневно се истовари до 70 тона отпада. Четири човека у две смене ангажована су на овој машини трудећи се да не дође до неких еколошких акцидената, као што смо имали лета 2011. године. Наиме, то је и био разлог за куповину ове машине јер је она специјализована баш за рад на депонији. Тежа је од просечног багера, има шире гусенице и већу кашику. Машина, осим што лакше преврће ђубре, производи и вибрације, па самим тим истерује ваздух из дубине депоније и ослобађањем тог ваздуха престаје опасност од самозапаљења депоније – рекао је Вукашиновић.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић нагласио је да се општина понаша одговорно и да ће се увек набављати само најбоља опрема. 

– Као  што је био случај са набавком опреме за гинекологију или хармонике за музичку школу, грађани Обреновца заслужују само најбоље и најсавременије. То је предуслов да будемо најбоља и најнапреднија општина у Србији. Оно што је јако битно, поред самог учинка ове машине, је и то што су услови за рад радника на њој много бољи. Више лети неће возити багер окупани знојем или се зими смрзавати него ће то радити у једном климатизованом возилу, а самим тим и њихов радни учинак ће бити бољи – рекао је Чучковић.

Драган Јовановић-Гула, багериста на депонији, истиче да је уочљива разлика између претходног багера и нове машине. 

– Претходни багер је имао 140 коњских снага, а овај има 250. Кабина је звучно и топлотно изолована. Такође, у сам багер не улази непријатан мирис са депоније као и муве које су задавале огромне проблеме раније – казао је Јовановић.

{youtube}i3MKo4x3pS4{/youtube}