Канцеларија за младе Управе градске општине Обреновац у оквиру програма “Обреновац–град знања” током целе године организује бесплатне радионице за стицање нових вештина и квалитетно провођење слободног времена. У 2012. години одржано је 44 радионице које је похађало преко 1200 младих. 

У току је реализација 11 радионица у оквиру овог програма. У Спортско-културном центру “Обреновац”, Канцеларији за младе и Библиотеци “Влада Аксентијевић” одвијају се радионице батика, стрипа и илустрације, радионица практичних вештина, плеса, оригамија, новинарска, музичка радионица, радионице филма, плетења и хеклања, напредни “excel” и његова примена, као и радионица “Причали ми причу – шта је било некад”.  

Циљ овог програма је да обезбеди квалитетно, интерактивно, занимљиво неформално образовање и ангажовано провођење слободног времена током распуста.

Музичка радионица омогућава деци  упознавање са музиком кроз песму и игру. Уз учење и певање омиљених песама деца се играју познатих игара које укључују мелодију и покрет. Деца уче да свака песма има свој ритам и да би без њега она била непрепознатљива. Поред упознавања са делима класичне литературе, деца уче о композиторима, инструментима и музичким формама, а све у контексту времена у којем су настајале те најпознатије композиције. Ова радионица је намењена деци од 5 до 9 година. 

{youtube}jR4_hbOZfoU{/youtube}

Илустрација и стрип радионица пружа знања о техници и историјату стрипа и илустрације.

{youtube}IfshLpBjU4Y{/youtube}

На радионици плеса полазници уче нове кораке у оквиру различитих врста плесова као што су break dance, hip hop, латино плес…

{youtube}T0ULnoHrTX8{/youtube}

Радионица “Причали ми причу – шта је било некад” упознаје полазнике са тим шта су обичаји и традиција. Бави се утврђивањем социјалног контекста народних веровања, колико често је приповедање емоционално и етички обојено. Обрађује обичаје у вези са рођењем (пренатални период, порођај, кувада, бабине…), обичаје у вези смрти (нови живот), али и свадбе, гостопримства, Божићне и Васкршње обичаје.

{youtube}OfLWJQl0DPk{/youtube}

На радионици батик полазници уче сликање на текстилу уз помоћ воска.

{youtube}giLRKJuuJ_M{/youtube}

Фотографије са радионица одржаних током 2012. године можете погледати овде.