Од јануара 2013. године почео је са реализацијом програм “Еко динар” који омогућава употребу средстава буџетског фонда за развој спорта на територији општине Обреновац.

Иван Јегоровић, помоћник председника општине Обреновац, је објаснио да овај програм подразумева да ће у сваком спортском клубу у Обреновцу деца од 10 до 18 година која су укључена у такмичарске активности моћи бесплатно да тренирају, а општина Обреновац  ће за свако дете на рачун клуба уплаћивати суму еквивалентну чланарини у том клубу.

– Општина Обреновац је једина општина у нашој земљи у којој деца од 10 до 18 година која су такмичарски активна имају право на бесплатну чланарину у сваком спортском клубу. Расподела средстава спортским клубовима из буџетског фонда односи се искључиво на клубове који имају млађе категорије укључене у такмичарске активности. Расподела ће се вршити тако да ће за сваког регистрованог такмичара узраста од 10 до 18 година спортски клуб добијати надокнаду у вредности просечне чланарине у локалним спортским клубовима – казао је Јегоровић.

Иван Јегоровић је објаснио и зашто је програмом одабран узраст од 10 до 18 година.

– Због препоруке стручних спортских и здравствених служби на нивоу Републике да деца пре десете године не улазе у такмичарске процесе ми смо одлучили да узрасна категорија обухваћена овим програмом буде од 10 до 18 година. После осамнаесте године спортиста би требало да је већ изграђен и у том периоду се бави или професионално или рекреативно спортом. Оно што не смемо запоставити је стручан тренерски рад како бисмо избегли могућност повреда изазваних непримереним тренингом. Веома је важно да са сваком узрасном категоријом од 10 до 18 године (пионири, кадети, јуниори) раде школовани спортски тренери – објаснио је Јегоровић. 

Један од критеријума је да чланови клубова морају бити такмичарски активни и морају присуствовати на 12 тренинга месечно.

– Жеља нам је да се деца такмиче, да буду укључена у такмичарске процесе. Један од критеријума је да морају бити присутни на 12 тренинга месечно, јер је то минимум за озбиљан тренинг. Деца која не испуњавању све критеријуме неће бити финансирана по програму “Еко динар” – закључио је Јегоровић.

Да би спортски клуб могао да конкурише за средства од програма “Еко динар” потребно је да задовољи следеће услове: спортски клуб мора бити регистрован у Агенцији за привредне регистре, мора бити члан Спортског савеза Обреновца, мора бити регистрован на територији Градске општине Обреновац, своје програмске активности мора реализовати на територији Градске општине Обреновац, мора бити регистрован најмање 2 године и учествовати у такмичарским активностима најмање 2 године, мора имати млађе категорије укључене у такмичарске активности (клуб може добијати надокнаду искључиво за такмичаре од 10 до 18 година са овереном такмичарском књижицом), неопходно је да има чланство и континуиран стручно-педагошки рад (најмање једног школованог стручњака са звањем “оперативни тренер”), спортиста мора бити присутан најмање на 12 тренинга месечно, клуб мора бити непрофитна организација.

{youtube}DCEf0vkY7RQ{/youtube}