Синоћ је у Спортско-културном центру “Обреновац” обележен Дан општине Обреновац. Пре 153 године указом Књаза Милоша, а на молбу грађана, Палеж је добио име Обреновац.

Прослави су, поред многобројних гостију, присуствовали и потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић, председници општина Вучитрн и Исток, Зоран Ракић и Драгољуб Репановић, као и члан Градског већа Дарко Божић.

Присутнима се обратила потпредседница Владе Сузана Грубјешић, нагласивши да је Обреновац град знања и племенитих људи.

– Ово је град чији су грађани добили признање за “Најплеменитији подвиг године”. Цео град се дигао на ноге у покушају да спасе живот Ивану Батинићу и ви сте доказ да је у Србији све могуће када постоји заједнички циљ – рекла је Грубјешић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић захвалио се присутнима и посебно истакао вољу и жељу ове администрације да истраје у напорима да Обреновац постане још боље место за живот.

– Урадићемо све што је у нашој моћи да грађанима Обреновца омогућимо бољи живот. Наше Одељење за инвестиционе послове ради даноноћно на томе да привуче стране инвеститоре и да се у нашем граду отворе фабрике и запосле наши суграђани и ми нећемо стати док то не урадимо. Ово је дан када је наш град добио име, и на наша је обавеза да наставимо да унапређујемо и развијамо Обреновац – рекао је Чучковић.

На синоћној Свечаној академији потписане су Повеље о братимљењу са две општине са Косова и Метохије и уручене су захвалнице и новчане награде полицајцу, ветрогасцу и спортисти године, као и заслужном грађанину. Награду “Полицајац године” добила је Љиљана Срећковић, шеф Одсека управних послова у Полицијској станици Обреновац. “Ватрогасац године” је Срђан Стојановић, командир ватрогасно спасилачког вода у Ватрогасно спасилачкој јединици Обреновац. За “Спортисту године” проглашена је Милана Тркља, чланица Кајак-кану-тенис клуба “Забрежје“. Награда “Заслужни грађанин” за изузетне резултате у области образовања додељена је наставнику математике у пензији Петру Поповићу.

Председник Скупштине ГО Обреновац Жељко Јоветић истакао је да потписивање повеље представља само наставак сарадње између општина са Косова и Метохије и Обреновца.

– Сарадња је почела још 2008. године и током 2009. и 2010. ми смо одвојили средства за изградњу фискултурне сале и у то време обновљена је школа, изграђен храм и још доста тога. Све су то инфраструктурни објекти који су од виталног значаја, јер једини начин да сачувамо територију је да сачувамо и људе који тамо живе. То можемо једино кроз овакве акције и кроз овакве видове помоћи. Када би свака општина у Србији помагала као општина Обреновац ми бисмо умногоме олакшали живот људима на Косову и Метохији – рекао је Јоветић.

Председник општине Вучитрн Зоран Ракић нагласио је да су општина Обреновац и народ на Косову и Метохији судбински везани и да огромна воља и помоћ коју руководство општине Обреновац пружа већ годинама даје грађанима са Косова подстрек да не одлазе са својих огњишта.

– Ми смо као општина опстали уз помоћ општине Обреновац, од доласка Небојше Ћерана на Косово 2008. године. Захваљујем се председнику општине Мирославу Чучковићу јер је наставио започету сарадњу и надам се да ће се она проширити на још неке сегменте – казао је Ракић. 

По завршетку свечаног дела програма глумци Београдског драмског позоришта су извели представу “Не играј на Енглезе”.

{youtube}rz0UFvCHvRE{/youtube}