colakovic

colakovicВечерас ће у Галерији Спортско-културног центра “Обреновац” у 19.00 часова бити отварена изложба фотографија и представљена фотомонографија “Пут”, аутора Миладина Чолаковића. Након представљања у Римској дворани Библиотеке града Београда, Кинотеци Македоније у Скопљу, Културном центру Панчева и наступом на овогодишњем Панчевачком бијеналу, велика је част да у родном граду аутора представимо изложбу фотографија и фотомонографију.

Основу изложбе чини субјективни фотографски документ о групи Рома номада, сниман од 1996. до 1998. године. Током три године, путујући с њима, аутор је био сведок њиховог директног, непосредног односа према животу, присуства у садашњости. Делови тада забележене стварности реконструисани су дванаест година касније.

Концепт изложбе заснован је на супротстављању паралелних токова фиксираног времена и простора, на откривању њихових сличности и разлика. У оквиру представљања фотомонографије, Миладин Чолаковић ће са публиком поделити своја богата искуства у комуникацији са Ромима и представити неке од великог броја начињених фотографија.

Миладин Чолаковић (Обреновац, 1964) је завршио Факултет драмских уметности у Београду, Одсек за филмску и ТВ камеру, где данас ради као редовни професор. Магистарске студије фотографије завршио је на Факултету примењених уметности у Београду. Реализовао је велики број радова у области фотографије, филма и телевизије. Добитник је више награда и признања. Његов богат и разноврстан опус чине радови у областима документарне, ликовне и пропагандне фотографије, музичких спотова, експерименталних, наменских и играних филмова и разних телевизијских форми. Дугогодишњи сегмент интересовања Миладина Чолаковића, који је остао сакривен од шире јавности, представља документовање ромског живота фотографском камером.

Улаз је слободан.