Јесења систематска дератизација почела је 13. октобра 2012. године. Према плану, најпре су третирана сеоска домаћинства, а онда градска и заједничке просторије стамбених зграда. Због недостатка средстава, ове године нису третиране обале река и канала, пијаце, гробља, депоније и канализација.

Домаћинства у Обреновцу и Рватима и подрумске просторије у зградама су третирани од 23.10.2012. до 24.10.2012. године.

Дератизација је урађена на време, управо када глодари мигрирају из природе ка домаћинствима и трајала је укупно 12 дана. На терен је свакодневно излазило од 20 – 30 оперативца, који су делили препарат, или су га на захтев постављали. Оперативци су водили евиденцију на терену о броју домаћинстава која су посетили, колико их је примило мамке, колико их је одбило, као и домаћинства где није било никога код куће. Укупно је уговорено да се одради 5000 станова, 1800 градских и 17000 сеоских домаћинстава.

На територији општине Обреновац најчешћи глодари чију бројност треба одржавати на биолошком минимуму, ради заштите здравља грађана су: кућни миш и пацов.

Мамци друге генерације антикоагуланата, постављају се на под у затвореним просторијама у којима бораве глодари, на отвореном простору, куда пролазе глодари, тако да буду недоступни другим животињама.

{youtube}Da7_jGhWQ0k{/youtube}