9. мај се обележава као Дан победе над фашизмом у Другом светском рату и као Дан Европе, у знак сећања на исте датуме 1945. године када је нацистичка Немачка потписала капитулацију и 1950. када је француски министар Робер Шуман представио предлог организовања Европе, познат као „Шуманова декларација”.

Тим поводом на Градском тргу у Обренову венце су положили представници Градске општине Обреновац и представници удружења бораца.  У знак сећања на страдале у Другом светском рату присутнима се обратио Милорад Грчић, помоћник председника Градске општине Обреновац.

– Драги суграђани, представници свих удружења и потомци страдалих из свих страдања које је овај народ претрпео, данашњи дан 9. мај обележавамо као дан када је побеђен фашизам, Дан победе над фашизмом. Пре 77 година 9. маја на данашњи дан потписан је документ којим је ратификован крај Другог светског рата. Потписали су га маршал Жуков испред Црвене армије и фелдмаршал Вилхелм испред тадашње нацистичке Немачке. Због тога је данашњи дан важан, побеђено је једно зло, побеђен је фашизам. Иако се рат тог дана није завршио, подсећам да је рат завршен неколико месеци касније употребом први пут у историји атомске бомбе, претече данашњег нуклеарног наоружања. Две атомске бомбе су употребљене у Јапану бачене су на градове Хирошиму и Нагасаки, тек тада је једна од сила осовине Јапан потписала капитулацију и тада се дефинитивно завршио Други светски рат – рекао је Грчић.

– Сви народи који су страдали у Другом светском рату, жељни да престану муке, жељни слободе, потомци жртава су веровали да је фашизам искорењен. Нажалост данас постоји озбиљна сумња, можда чак и више од сумње да фашизам није искорењен. Као што се фашизам није појавио у Другом светском рату, фашизам није настао 1939. године, фашизам је настао много пре тога. Само је нажалост за шест година колико је тај рат који историчари називају ради лакшег проучавања Други светски рат, фашизам је у том периоду доживео свој максимум и био највидљивији. Због свега што се издешавало многе ознаке из тог периода које су невини народи запамтили по злу и данас се поистовећују са фашизмом, можда је то управо оно што рекох нешто више од сумње да ово зло није искорењено – казао је Грчић.

– Неки људи, неке силе и моћници дају себи за право да не само уништавају читаве народе, већ уништавају и оно шта остаје иза тих народа, а то су споменици било какве врсте. Данас је свет у озбиљном ризику, пре 77 година је само једна сила имала атомско наоружање и употребила га је да би завршила рат. Игром случаја једна од тих бомби је имала назив ”Мали дечак”, 77 година је за смртног човека, за сваког од нас дуг период, време се мери вековима, ерама, епохама и када све то искомбинујете ”Мали дечак” је нарастао и данас озбиљно нуклеарно наоружање многе велике силе имају у свом арсеналу. Због тога данас треба бити паметнији него икада, данас треба бити опрезнији и ја верујем и сигуран сам, имам право да се надам да ће коначно, можда по први пут у историји нека ми не замере историчари ако нешто погрешим, али верујем и желим да ће Срби по први пут у историји успети да нађу прави пут и да избегну било какво страдање. Свима честитам Дан победе над фашизмом и све нас желим да подсетим да права слава припада нашим прецима, хвала им – закључио је Грчић.

9. маја 1945. године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел. Године 1945. Нацистичка Немачка је потписала капитулацију у Другом светском рату. Дан победе над фашизмом се слави 9. маја, иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније безусловном капитулацијом царског Јапана после трагичне употребе А-бомбе у Хирошими и Нагасакију.