ЈКП “Водовод и канализација” приводи крају радове на изградњи водоводне мреже започете пре скоро два месеца. Радови би требало да буду завршени до 1. септембра, а цена прикључка за грађане је од 20 до 50 хиљада динара и она се мож платити у две или три рате .

Изградњом водоводне мреже у селу Грабовац, градску воду моћи ће да добије преко 400 домаћинстава. Мештани кажу да је после деценијског ишчекивања, ово први озбиљни пројекат који би требало да им обезбеди бактериолошки исправну воду за пиће, за разлику од бунарске воде коју сада троше.

– Пијемо оно што имамо, то је пуно каменца и бактериолошки је неисправно – каже Милијан Гајић, становник Грабовца.

– Имам своју воду, имамо хидрофор који све покреће, вода нам је добра за сада, али би ипак увели воду ако не буде прескупо – рекла је Љубина Ранковић из Грабовца.

У општини Обреновац кажу да неће, а грађани треба да плате само приључак на мрежу.

– Зависно од удаљености од примарне мреже цена се креће од 20 хиљада динара па до 50 хиљада. Зависи где се налазе објекти који се прикључују, с обзиром да постоје куће које су удаљене од примарне и секундарне мреже грађани ће моћи да плате ту обавезу на 2-3 рате – каже Ненад Радојевић, диркектор ЈКП “Водовод и канализација”.

Ипак и поред тих платних погодности, али пре свега могућности да добију градску пијаћу воду у својој кући, у општини Обреновац кажу да за сада интересовање није велико.

– Овај водовод је завршен у дужини од 2,4 километра и ми имамо ситуацију да се само 7 домаћинстава прикључило у Грабовцу и једно у Стублинама, апелујемо на суграђане да се пријаве, јер је ово исправна вода као и у центру града – рекао је Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац.

Новац који грађани буду дали за прикључак, општина ће искористити за даљу изградњу водоводне мреже, како би градска вода стигла до свих Обреновчана.

Уједно из општине позивају грађане да у најтоплијим данима рационално троше воду и то искључиво за најосновније потребе, како би било довољно воде за све. Током викенда потрошња је била 500 литара у секунди, што је много више од уобичајне количине, због чега апелују да повртарске засаде и цвећњаке мештани заливају из бунара и хидраната.

Извор: Студио Б

{youtube}T0tqdkfPKqg{/youtube}