ПД ТЕ “Никола Тесла” у Обреновцу јуче је у Привредној комори Србије у Београду добило сертификат о успешно уведеној методологији чистије производње у својим постројењима.

Ово признање је уручено на конферецији коју је организовала Привредна комора Србије и Центар за чистију производњу Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду у сарадњи са Министарством животне средине, рударства и просторног планирања Републике Србије, а уз подршку Организације уједињених нација за индустријски развој (УНИДО).

Поводом представљања резултата пројекта “Чистија производња у ИППЦ постројењима ЈП ЕПС”, конференцији су присуствовали Драгомир Марковић, генерални директор ЈП ЕПС са својим сарадницима, његова екселенција Клеменс Која, амбасадор Аустрије у Београду, Вилијам Инфанте, представник организације УН за заштиту животне средине, Петра Швагер, програм менаџер УНИДО, представници Министарства животне средине и просторног планирања, Технолошко-металуршког факултета у Београду, пословодство ПД ТЕНТ на челу са директором Петром Кнежевићем и бројни новинари.

Циљ реализација овог пројекта који је финансијски помогла Влада Аустрије јесте да се у оквиру ЈП ЕПС, као највеће компаније у Србији, примени методологија чистије производње у постројењима, као и да се идентификују могуће промене у токовима (сировине, вода, енергија, отпад), производима и процесима производње.

Драгомир Марковић, генерални директор ЈП ЕПС, је истакао да је од 2000. године, заједничким напорима Владе Србије, ЕПС-а и међународних финансијских институција, учињено много тога на унапређењу заштите животне средине. Резултати који се огледају у смањењу негативних утицаја на околину су, према његовим речима, веома видљиви и као пример навео да су емисије прашкастих материја вишеструко смањене и сведене у европске оквире и норме.

– Сада су у овај пројекат биле укључене термоелектране у оквиру ПД ТЕНТ, а у наредном периоду планирамо да се у пројекте чистије производње укључе и остала постројења у саставу ЕПС-а. Ово је први и изузетно важан корак у усаглашавању рада компанија са захтевима ИППЦ директиве и законским и подзаконским актима који регулишу њену примену у Републици Србији који ће допринети смањењу загађења животне средине и истовремено повећати продуктивност и ефикасност постројења. То је уједно и важан корак за добијање интегралне дозволе за рад термоенергетских постројења ЕПС-а, која ће бити неопходни услов за њихов рад у наредним годинама – рекао је Марковић.

Опредељење за чистију производњу, према речима Клеменса Које, амбасадора Аустрије у Београду, није само начин да се уштеди већ представља и неопходност. Он је нагласио да је подршка коју је аустријска Влада дала у реализацији овог пројекта, “на импресиван начин отелотворена”.

– ТЕ “Никола Тесла” је једна кућа, са четири огранка, која прави половину српске струје – рекао је Петар Кнежевић, директор овог привредног друштва и истакао да на први поглед изгледа парадоксално да термоелектране које за производњу електричне енергије користе лигнит могу да имају чисту производњу.

– Само исправно постројење или на прави начин ревитализовано и модернизовано, ако је и еколошко, може чисто да ради, односно, може да буде енергетски ефикасно. Примера ради, у последњих 10 година програмом рехабилитације, ревитализације и модернизације постројења Привредно друштво ТЕНТ је подигло производњу за 3,5 милијарде киловат часова струје, а потрошњу угља смањило за 400.000 тона на годишњем нивоу, чиме је створило тзв. “зелене мегавате”. Новим системом одлагања пепела и шљаке остварена је уштеда воде при транспорту пепела до депонија од око 17 милиона тона на годишњем нивоу чиме је смањено и загађење поџемних и површинских вода, а такође је смањено развејавање пепела на депонијама – рекао је Петар Кнежевић и додао да у овом привредном друштву започиње и реализација пројекта одсумпоравања који као нус производ ствара гипс “од којег нећемо правити нови отпад већ ћемо га користити у комерцијалне сврхе”.

Сертификате је представницима огранака ПД ТЕНТ (ТЕНТ А и Б, ТЕК и ТЕМ) уручила Петра Швагер, програм менаџер УНИДА.

Извор: www.tent.rs