Крпељи паразитирају на животињама и људима и преносе бројне инфективне болести. Према програму уништавања крпеља, прва акција је требало да буде изведена до 15. маја 2012., али временски услови то нису дозвољавали. 7. јун је био први дан у ком су се стекли услови за третман. Приоритетно је одрађен простор између нове бање и хотела где ће се вечерас, 8. јуна, одржати концерт.

Програмом је предвиђено да се третирају насипи на Колубари и Сави, Јозића колиба, Забран (поред пута, шумске стазе, пољане, форланд), паркови (центар, арборетум, код Дома старих  и Стублине), гробља у Обреновцу (старо и ново), сеоска гробља, вашариште, простор око хотела и базена, међублоковско зеленило, основне, средње школе и вртићи.

Првог дана су тетиране све веће површине, школе и вртићи у граду, док ће се у другом термину, највероватније следеће недеље, третирати школе и сеоска гробља која нису третирана. За веће површине је коришћена ИГЕБЕ типа 15 HDM док су мање приступачна места и трим стаза рађене прскалицама STIHL SR 420 честицама величине LV капи. Коришћен је препарат Аквареслин у разређењу 400cm3/20л воде, што је довољно за третирање 1ha.

Болести које преносе крпељи, а оболевају животиње: бабезиоза – пироплазмоза и тајлериоза. Неопходно је да крпељ буде закачен најмање 48 часова да би пренео шигелу. Животиње, штале и шикаре треба третирати органофосфатима ради уништавања крпеља.

Што се тиче болести људи везане за артроподе (крпеље), поменимо рикециозе као Q-грозницу, крпељну грозницу, туларемију, од вирусних болести крпељни менингоенцефалитис, а могу изазвати тик парализу.