Кристијан Лампл, директор Сектора за индустријску екологију беочинске фабрике цемента “Лафарж”, данас је са председником општине Обреновац Жељком Јоветићем, директором Јавног комуналног предузећа Миланом Вукашиновићем и директором ЈП за заштиту и унапређење животне средине Слободаном Молеровићем обишао Постројење за секундарну сепарацију отпада на Гребачи.

Разлог данашње посете је сарадња која је пре шест месеци успостављена између ове цементаре и Јавног комуналног предузећа. Француска компанија “Лафарж”, у чијем се власништву налази беочинска цементара, отпремила је до сада око 250 тона отпада из Постројења за секундарну сепарацију смећа.  Реч је о отпаду који је неупотребљив за рециклажу и као такав је требало да се одлаже на градској депонији. Захваљујући сарадњи са “Лафаржом” количине које се депонују су вишеструко мање.

Директор Јавног комуналног предузећа Милан Вукашиновић је истакао значај ове сарадње.

– Од свог комуналног отпада који пролази кроз ово постројење једна количина ће се продавати као секундрна сировина за даљи процес рециклаже, а сва количина која не буде употребљена ће се транспортовати у Беочин за њихове потребе.  То значи да ће се постојеће сметлиште увелико растеретити, а можда једног дана и коначно завршити са депоновањем на овој локацији – казао је Вукашиновић.

Отпад са постројења “Лафарж” користи као алтернативно гориво, што у еколошком смислу има вишеструки значај.

– Са обреновачким комуналним предузећем имамо шестомесечну сарадњу. Наш интерес је да преузимамо отпад који можемо да користимо као енергент у нашој фабрици цемента, што значи да се ваше комунално предузеће ослобађа отпада, тако да смо сви на добитку. Морам да нагласим да је сарадња са партнерима из Обреновца веома успешна јер је руководство веома флексибилно и веома је лако пословати са њима – рекао је Кристијан Лампл, директор Сектора за индустријску екологију беочинске фабрике цемента “Лафарж”.

Сарадња са “Лафаржом” додатно је оправдала улагања у изградњу овог објекта и допринела очувању и унапређењу животне средине у Обреновцу.

– Наша очекивања на почетку су била таква да ће се рециклирати око 40 одсто свог ђубрета које долази на ову депонију. Међутим, уз “Лафарж” је та прогноза много боља.  С једне стране се одваја све оно што може да се рециклира, а све оно што не може да се рециклира “Лафарж” откупљује, одвози одавде и даље користи као алптернативно гориво у производњи цемента – нагласио је Жељко Јоветић, председник општине Обреновац.

С обзиром на количину отпада која дневно пристигне у постројење и потребе команије “Лафарж” реално је очекивати да сав отпад који прође кроз ово постројење или буде рециклиран или отпремљен у цементару, чиме би се депонија потпуно растеретила.

Да би се то остварило неопходно је да ово постројење ради у две смене.

– Радимо са једном сменом  у овом постројењу, али је  потребно запослити бар још десет људи. То су најтежи могући послови и ја се дивим овим људима, али морам да кажем да екологија рађа економију и морамо истрајати у томе да се уведу две смене, како би се комплетна количина отпада трајно рециклирала – закључио је Јоветић. 

{youtube}V_P6s6movPM{/youtube}