За целокупно стваралаштво, песнику Пери Зупцу у Библиотеци ”Влада Аксентијевић” уручена је награда ”Библиос” за 2020. годину. Наиме, Пeро Зубац објавио је више од 50 књига поезије и више од 20 књига песама за децу. Његова песма ”Мостарске кише”, преведена је на 18 језика, а за књижевни рад награђен је најзаначајнијим признањима. Кроз своју каријеру, био је главни уредник многобројних листова, сарадник и колумниста различитих новинских листова и аутор телевизијских емисија.

Према његовим речима, од свих српских нагарада, ”Библиос” је награда која има најбољу листу имена добитника.

Иако је добитник 74 награде за књижевност, Перо Зубац истиче да није само књижевник.

– На мојим визит картама све до пензије, писало је да сам новинар. Мада сам ја најмлађи члан Удружења књижевника Србије, икада примљен, на чланској карти пише 1968. година, када сам имао 22 године – рекао је Зубац и додао да му је током каријере телевизија била друга кућа, те да је управо тамо писао многобројне песме.

Како каже, његову каријеру на телевизији обележиле су серије на којима је радио заједно са својим колегама, а међу којима су најпознатије ”Балкан експрес”, ”Сеобе”, а аутор је и добро познатих телевизијских емисија ”Музички тобоган” и ”Фазони и форе”.

Директор Библиотеке ”Влада Аксентијевић” Вукашин Љуштина нагласио је да је ”Библиос” постао богатији за још једно име, Перо Зубац постао је добитник ове престижне награде, те се самим тим придружио изузетним ствараоцима попут Матије Бећковића, патријарха Павла, Бране Петровића, Моме Капора.

Он је такође навео да му је припала посебна част, да угости добитника ”Библиоса” у библиотеци у Обреновцу.

– Жири је донео одлуку да награду за 2020. годину добије Перо Зубац, међутим због епидемиолошке ситуације, када је проглашен носилац награде, нисмо били у могућности да га угостимо, али ево после 6 месеци дошло је време да му се одужимо за целокупно стваралаштво – рекао је Љуштина.

Перо Зубац истиче да није први пут у Обреновцу, те да га за овај град везују пријатна сећања.

– Обреновчани треба да буду срећни, што су након свих невоља успели да направе још лепши град, да сачувају све оно што је било старо дивно, као што је ова библиотека, да улажу у младе људе – навео је Зубац.