Председник удружења ”Јадовно 1941” Душан Басташић био је гост градске библиотеке ”Влада Аксентијевић” у Обреновцу, где је одржао трибину, а присутни су могли да погледају и поставку докумената о историјским страдањима српског народа.

– За ову изложбу ”Моје Јадовно” коју је иницирало удружење ”Јадовно 1941” из Бања Луке, имали смо среће да је 2007. године изашла двотомна студија чији је аутор сада већ покојни Ђуро Затезало, а која говори о комплексу усташких логора Госпић – Јадовно – Паг, из које смо уз навођење извора, користили неке од фотографија, архивских историјских докумената –  истакао је Басташић.

Удужење ”Јадовно 1941” добило је и низ фотографија од потомака страдалих.

– Ово је део наше историје и не постоји ни један разлог да се то прикрива и да се не обелодани. Ово је ретка изложба где се виде лица страдалих, а не само попис бројки, те је ово изложба која има другачији ефекат – невео је Басташић.

Како истиче Басташић ова изложбна има за циљ да се тема о страдању и жртвама из овог периода приближи народу а како каже, посетиоци по усвајању основног тематског оквира, након погледане изложбе, могу посетити званични сајт удружења, где ће пронаћи више информација.

Он каже да демографски подаци показују да у Србији живи више од милион људи који су пореклом са подручја чији су преци живели у некадашњој Независној Држави Хрватској.

– Ова изложба је важна и у функцији је превенције геноцида. Генерација 50-тих и 60- тих година није добијала информације о овим геноцидима у школским уџбеницима, искључиво се све односило на породична предања, од родитеља, бака и дедова који су имали срећу да преживе, те захваљујући тим породичним предањима ’91 и ’92 године сачували смо главе – истакао је Басташић и закључио да је од изузетног значаја да се усвајају знања из историје страдања народа, те да се у будућности спрече овакви догађаји.

Директор библиотеке ”Влада Аксентијевић” Вукашин Љуштина рекао је да је култура сећања управо оно што би требало да гајимо.

– Приликом стварања Независне Државе Хрватске створен је и комплекс логора Госпић – Јадовно – Паг и око 40.000 Срба и Јевреја је страдало током априла, маја и јуна у тим логорима. Наравно, гомила неких историјских чињеница није могла бити представљене кроз уџбенике у основним и средњим школама – рекао је Љуштина и позвао све оне који желе да сазнају више из ове друштвене области, да посете библиотеку где могу пронаћи богату литературу.

Како он истиче, овај део српске историје не говори искључиво о људским жртвама, већ и о страдању православне цркве и културне баштине једног народа.

Басташић је закључио да је неопходно посветити више места у образовном систему, страдалима 1941. године.

Изложба о страдалима у логору Јадовно биће постављена наредне две недеље.