Удружење грађана “Снага оптимизма” у сарадњи са Локалним волонтерским сервисом Градске општине Обреновац и Геронтолошким центром реализује пројекат међугенерацијске сарадње “Клик за треће доба”. Пројекат је подржан од стране Комисије за сарадњу са невладиним организација и омладином ГО Обреновац.

Основна идеја програма “Клик за треће доба” јесте алтруизам заснован на волонтерском раду и међугенерацијска размена идеја и ставова. Фокус пројекта је на проблему недовољне интегрисаности старих лица у модерне токове друштва. Програмом се жели постићи промена путем активног дружења старих лица са младима. Активностима је предвиђено да волонтери Локалног волонтерског сервиса посећују лица у Геронтолошком центру и помажу им да користе интернет и ступају у контакт са својим рођацима или пријатељима који имају маил, фејсбук или скајп налоге.

Геронтолошки центар данас је посетио председник општине Обреновац Жељко Јоветић.  

– Прво морам да похвалим идеју јер без ње не би ни било овог пројекта. Удружење “Снага оптимизма” и волонтери Канцеларија за младе су покретачи ове идеје. Они су све ово реализовали и сигуран сам да време које проводе овде много значи и волонтерима и корисницима. Геронтолошки центар је установа које је позната на мапи таквих установа Републике Србије, а ова нуди добре услове и смештај. Ја сам задовољан што општина финансира реализацију овог пројекта – рекао је Јоветић.

 

Волонтери Волонтерског сервиса општине Обреновац се помажу корисницима центра да се дописују са најближима, проналазе и шаљу фотографије, поруке и слично. Активности укључују и групно дружење, такође уз помоћ модерне технологије. На видео биму волонтери у позоришној сали са својим “новим пријатељима” крстаре интернетом: читају новине, слушају музику, посећују изложбе, родна места или било коју другу дестинацију коју корисници центра пожеле. На овај начин корисници Геронтолошког центра суочавају се са једним новим, виртуелним светом у коме млади већ живе, чиме се дистанца између ове две социјалне групе битно смањује. Волонтери који су окупљени око разних културних и уметничких удружења представљају своје стваралаштво у Геронтолошком центру. Удружење младих писаца, хор, балетски студио, школске позоришне трупе, певачке секције КУД-ова добијају овом приликом један нови простор за исказивање своје креативности.

– Ми смо се окупили око идеје да помогнемо корисницима Геронтолошког центра да се чују са својим породицама које живе у иностранству или удаљеним градовима. Користимо неке интернет сервисе попут скајпа и фејсбука како би штићеници овог центра комуницирали са најближима. Добро напредујемо, сви се одазивају овој акцији јер коначно могу да виде своју децу и после двадесет година. То је нешто невероватно, емоције су јаке. Истовремено је то леп, али и тужан осећај –  пренела је своје утиске волонтерка Кристина Шустић.

 

Координаторка пројекта Мирјана Лаиновић је истакла да је основна вредност овог пројекта међугенерацијска сарадња.  

– Сарадња младих и старих, њихово дружење и да помоћу нових технологија раде неке ствари заједно – рекла је Мирјана Лаиновић.

Директор Геронтолошког центра Зоран Суботич је указао на значај овог програма за кориснике центра. 

– Ми имамо неке кориснике који имају рођаке “широм света” и они нису имали прилику да остваре комуникацију са њима и ова акција је управо допринела томе да тридесетак корисника неки свој недостатак могућности комуницирања реше – рекао је директор Геронтолошког центра.