Јуче је у Спортско-културном центру “Обреновац” обележен Дан градске општине Обреновац. Програм је почео у подне дечијом опером “Снежана и седам патуљака” која је била намењена обреновачким предшколцима и ученицима основних школа.

У 18 сати, у галерији СКЦ-а “Обреновац”, отворена је изложба ликовних радова из колекције Модерне галерије Лазаревац “Ретроспектива српске модерне уметности” – слике, скулптуре и цртежи. Пре самог отварања изложбе наступио је дечији хор “Круна од нота” који је, између осталог,  извео и нову химну Обреновца.

На коктелу након отварања изложбе, која ће у галерији бити постављена до 5. јануара 2012. године, присутнима се обратио председник Градске општине Обреновац Жељко Јоветић.

– Ово је година великих пројеката и управо због тога је завршавамо једним великим концертом. Поменуо бих само неке од њих. Обреновачки мост је започет 1. фебруара, а завршен 1. децембра. Нисмо веровали у тако кратке рокове, а данас већ тражимо мане том мосту, што нам је ваљда и својствено. Ваљевски пут који је дуг 29 километара смо покушавали претходних година да поправимо и није нам успевало. Ове године се то успело за неколико месеци. Уређена је Баричка река и мислим да људи који тамо живе више не треба да страхују када падне и најмања киша. Оно што је такође значајно је да је Обреновац добио награду за општину која је највише допринела унапређењу положаја младих у локалној заједници. У претходној години су термоелектране, које су део овог града, наставиле да брину о животној средини, као што су чиниле и деценију иза нас – рекао је Јоветић.

 

Председник општине је говорио и о плановима за наредну годину.

– О инфраструктури смо доста тога рекли и урадили, али када је реч о томе да друштво учинимо хуманијим и културнијим, ту смо прилично невешти. Али мислим да се ситуација поправља последњих пар година. Ова галерија је место где се продавала гардероба пре неколико година, а вечерас је доживела свој врхунац због изложбе коју нисмо имали прилике да видимо у Обреновцу никада. Без обзира колико били сиромашни не смемо да дозволимо да се та времена врате. Обреновцу недостаје музеј, модернија библиотека и мислим да само ми на путу да те ствари променимо у следећој години. Овај град је постао познат и по првом соларном пуњачу на свету, којим се цела Србија поносила, а ми смо онако бојажљиво прилазили том пројекту. У овом граду је осликан и највећи мурал на зидовима обреновачких базена, али вероватно не знамо да је то урадила наша суграђанка. Мислим да је пут ка једном хуманијем друштву трасиран и да са њега не смемо да скренемо. Канцеларија за младе је добила награду Младград радећи у јако малом простору и ми се даље плашимо да им дамо неки већи простор јер нисмо сигурни шта би они са њим учинили. Мислим да морамо да заборавимо на тај страх и да истрајемо у томе да Обреновац може да постане боље место за живот – истакао је Јоветић на обележавању Дана општине Обреновац.

Вече је завршено двосатним концертом Жељка Јоксимовића, који је Градска општина Обреновац поклонима Обреновчанима.