Клик за треће доба” је пројекат  међугенерацијске сарадње који реализује удружење грађана “Снага оптимизма” у сарадњи са Волонтерским сервисом општине Обреновац и Геронтолошким центром Обреновац. Својим програмским активностима промовише волонтирање као једну од врхунских вредности цивилног друштва. Покушава да укаже да млади и стари имају сличне потребе за комуникацијом и да су и пред једнима и пред другима слични изазови.

 
Клик за треће доба” ти допушта да своје слободно време потрошиш на дружење са једном или више старих особа. Пројектом је предвиђено да волонтери посећују лица у Геронтолошком центру и помажу им да користе интернет и ступају у контакт са својим рођацима или пријатељима који имају mail, facebook или skype налоге.

Постоји неколико начина на које можеш да се укључиш:

  • кроз индивидуалну подршку
    Комуникација путем модерних технологија се најчешће повезује са младима. Свесни смо да је тешко обучавати кориснике за коришћење рачунара. Твоја улога би била да им помоћу Интернета олакшаш комуникацију са децом, унуцима, рођацима и пријатељима. На исти начин као што то раде млади. Зато служи Facebook, зар не? У питању су корисници који имају децу у иностранству и ретко су у прилици да се са њима виде. Skype би то могао да промени. Сигурно би их обрадовало да се дописују или виде са унуцима. Верујемо да вештине поседујеш, а мало слободног времена за ову активност ћеш сигурно пронаћи. Твоје мало, за ове људе је много.
  • кроз групно дружење
    Помоћ интернета и овде је неопходна. Али, твоја улога је ипак пресудна. На видео биму, ти као волонтер и твоји нови пријатељи бисте „крстарили“ интернетом: читали новине, слушали музику, посећивали изложбе, родна места или било коју дестинацију коју корисници Центра пожеле. На овај начин стари људи би се упознали са једним новим виртуелним светом у коме млади већ живе. Тако би ти упознавао њихов свет, а они твој.
  • организовање догађаја
    Ако си члан неког уметничког удружења, секције, имаш бенд, радиш нешто што желиш да поделиш са пријатељима пружа ти се прилика да своје умеће покажеш на сцени Центра који има дивну салу. Људи трећег доба су веома стрпљива и захвална публика.
  • самоиницијатива
    Можда имаш потпуно нову, оригиналну идеју! Ево прилике да је реализујеш. Пројекат КЛИК ће ти пружити подршку.

Пријава волонтера је у току, а састанак ћемо договорити пошто нам пошаљете пријаву на klikzatrecedoba@gmail.com или се информишете директно у Клубу за младе (Краља Александра Првог 5, Обреновац).