Поводом обележавања Светског дана заштите животне средине, данас је у излетишту Забран организована еколошка радионица. Овим поводом у излетничкој шуми Забран окупили су се ученици 3.разреда основне школе ”Јован Јовановић Змај”. Ученици су стекли нова, али и обновили већ стечена знања о биљним и животињским врстама. Догађају су присуствовали чланица Већа општине Обреновац, Олга Миросављевић и директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине, Светозар Андрић.

Олга Миросављевић је искористила прилику и указала на значај који има еколошка радионица, када је у питању ширење нових сазнања о различитим врстама биљака и животиња, али и подизање нивоа свести  о значају заштите животне средине.

– У Обреновцу је отворена еколошка радионица која је од великог значаја за децу наших школа. Деца кроз активности у овој радионици стичу знања о биљном и животињском свету – рекла је Миросављевићева и додала да је главни циљ да се грађани подстакну, да својим активностима делују у правцу заштите животне средине.

Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине инсистира на сталним истраживањима и заштити животне средине. Ове године поводом обележавања Светског дана заштите животне средине у фокусу је природа и биодиверзитет.

– Наша је дужност и обавеза да вршимо истраживања биодиверзитета и да га унапређујемо колико је то могуће. Дакле, идеја је била да данашњи дан обележимо организовањем еко учионице – рекао је Андрић.

Он је овом приликом указао на нека сазнања до којих се дошло истраживањима фауна сова и слепих мишева.

– У Забрану имамо 6 врста сова од 10 врста колико постоји у Србији, такође слична ситуација је и са слепим мишевима којих овде има 15 врста, док је 5 врста строго заштићених – истакао је Андрић.

О степену угрожености животне средине говори и истраживање које се односи на стрижибубе и лептире.

– Код нас је пронађено 46 врста стрижибуба, што нам нешто говори, такође пронађено је и 45 врста дневних лептира, имамо такође трчуљке, то су занимљиви инсекти који се хране другим инсектима штеточинама и њих имамо 28 врста – рекао је Андрић.

Према речима директора Јавног предузећа за унапређење и заштиту животне средине ове календарске године наставиће се истраживања ноћних лептира и вилиних коњица који су како он каже интересантни будући да се хране ларвама комараца.

– Током 2020. године настављена су истраживања ноћних лептира, што је јако битно будући да међу њима има јако инвазивних врста, као што су губар или кукурузни племенац који у условима премножавања могу изазвати велике штете, не само у шумама него и на пољопривредним газдинствима – објаснио је Анрић.

Резултати свих истраживања које спроводи Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине биће приказани на таблама постављеним у излетничкој шуми Забран.

Светски дан заштите животне средине обележава се сваке године 5. јуна кроз различите активности које имају за циљ подизање нивоа свести о значају очувања животне средине и континуираног унапређења квалитета живота. Светски дан заштите животне средине обележава се у више од 100 земаља, а датум обележавања је установљен на Конференцији о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године од стране УН. На Конференцији се окупило 113 земаља које су се усагласиле око потреба међународне сарадње у циљу заштите животне средине.  На данашњи дан се покрећу многобројне активности којима се показује јасан став о потреби заштите животне средине и одговорног односа према природном окружењу.