Градска општина Обреновац ће ускоро приступити изради новог акционог плана за заштиту животне средине за период од 10 година, речено је данас на конференцији за штампу која је организована у природњачком дому у Арборетуму. Председник општине Мирослав Чучковић заједно са својим сарадницима, позвао је све релевантне организације и институције као и грађане да се активно укључе у процес његове израде.

Обреновац има добар квалитет ваздуха, без обзира на то што се на нашој територији налази највећа термоелектрана у Србији. Захваљујући новцу који општина добија од Термоелектране “Никола Тесла”, уведено је централно грејање и угашене су котларнице у свим јавним објектима као и индивидуална ложишта у многим насељима.

Неке од додатних мера које је општина предузела како би се смањио ефекат загађења су: реформа јавног превоза која подразумева обнову возног парка, увођење додатних и потпуно нових линија, као и смањење цене превоза; затим изградња 20 км бициклистичко пешачке стазе; стално пошумљавање и формирање нових дрвореда у излетишту Забран, у шуми у Великом Пољу и Дубоком, али и у граду (у Арборетуму, Тамнавској улици, Краља Александра, Равногорској).

Чучковић је истакао да га посебно радује што ће у наредних пет година заживети пројекат, вредан 200 милиона евра, који подразумева одсумпоравање на ТЕНТ-у и који ће 9 пута смањити емитовање штетних гасова у ваздух.

– Новим акционим планом ће бити обухваћено и дефинисање и постављање новог мерног места и контролног места у Баричу које ће имати за циљ да контролише индустрију у том погону, и ”Арабесу” и ”Меиту” и ”Наменску” и све остале фабрике које ће се ту у будућности налазити, али и да се врши константан мониторинг ваздуха због аутопута који је почео да функционише и којим пролази више десетина хиљада возила свакодневно. Такође, у нашем десетогодишњем плану ћемо се за сваку ставку којом смо се бавили у постојећем имати једну врсту надоградње. Када кажем јавни превоз и када мислимо о модернизацији јавног превоза, то су две важне ставке. Ми ћемо као општина учествовати и тренутно смо део система мониторинга и прављења студије о речном саобраћају на две релације ка Београду: Обреновац – Земун и Обреновац –Бетон хала – казао је Чучковић и истакао да сматра да би та врста превоза у будућности могла да замени више десетина полазака аутобуса ка Београду.

– Интенизвно ћемо радити и на гашењу преко 5000 индивидуалних котларница, јер 40 одсто загађења иде од кућних ложишта у Звечкој, Белом Пољу, Уровцима, Кртинској, Дудовима. Та насеља ће бити покривена трећом магистралом топловода. Такође, у најудаљенијим селима која немају могућност прикључка на централно грејање свако ко буде имао могућност да промени своје ложиште и да укине лож уље или угаљ и пређе на пелет имаће финансијску субвенцију од општине – најавио је Чучковић.

Он је додао да ће општина заједно са Електротехничким факултетом израдити студију за инсталацију базних станица за пуњење електричних аутомобила, како би у будућности и тај вид саобраћаја био знатно развијенији.

Што се тиче јавног превоза, председник Скупштине Градске општине Обреновац, Мирко Вранешевић је нагласио да је задатак да у наредном периоду сва возила буду еуро 6 стандарда, како би се емисија азотних оксида смањила за 80 одсто, а емисија ПМ честица била преполовљена.

Славко Берић директор ЈКП ”Обреновац” је објаснио да је тренутно преко 90 одсто територије општине покривено и обухваћено системом одношења комуналног отпада, а са набавком новог смећара који стиже за месец дана, 100 одсто територије ће бити обухваћено тим системом. По његовом мишљењу, просечна цена од 600 динара месечно за одношење смећа демотивише људе да пале комунални отпад и самим тим загађују животну средину.

Саветник председника Градске општине Обреновац Дејан Камбер је овом приликом рекао да је кроз пројекат реконструкције канала Купинац предвиђено прикључење 36 самоизливних бунара.

– Њихова сврха је вишеструка, првенствено да својом функцијом упумпавају нове количине воде у канал, што директно утиче на квалитет воде, земљишта, а индиректно на квалитет ваздуха у том подручју. Наредних година ћемо самоизливне бунаре урадити и на простору Спојног канала, који протиче поред ФК Раднички и насеља Тополице, и на простору Старе Тамнаве, а то је потез од Белопољске цркве дуж насеља Шљивице. Овај пројекат је јако битан за квалитет свих медијума животне средине, а ту мислим на воду, земљиште и ваздух – закључио је Камбер.

Као и током протеклих 9 година, и у будућности ће општина Обреновац наставити да финансира програме који су јединствени у Србији а тичу се ублажавања ефеката загађења. У питању су програм Еко кампови и Еко динар.

– Еко камп омогућује бесплатан климатски опоравак на најлепшим српским планинама за све ученике од првог до четвртог разреда. Еко динар је програм који пружа прилику сваком детету од 10. до 18. године да се бесплатно бави спортом по жељи. Данас је у овом програму више од 2800 малишана и 45 клубова. Стручњаци кажу да је у овом смислу важна превентива, јер један динар уложен у боравак на планини значи 3 динара мање уложеног у лечење деце, такође, један динар уложен у спорт, значи 7 динара мање за лечење хроничних респираторних обољења – нагласио је Драган Блажић, помоћник председника општине.