Сналажење у непознатој шуми помоћу карте и компаса, пењање по вештачкој стени и камповање под шаторима одушевљава ђаке еко-планинарске школе.

Авала је више од излетишта за основце који у Летњој еколошко-планинарској школи проводе распуст. Стециште је дечје граје и радости, непресушан извор нових знања о природи и вештина неопходних за опстанак на планинским обронцима. Ето зашто школарци из свих престоничких општина не пропуштају прилику да пет дана проведу у београдској „фабрици кисеоника”. То им је омогућио Секретаријат за спорт и омладину у сарадњи са Планинарско-смучарским друштвом „Авала”, организатором летње школе. У њој је прошлог викенда уживало 47 ученика обреновачких школа „Јован Јовановић Змај” и „14. октобар”, а главна база им је био Планинарски дом „Чарапићев брест”.

– Програм је намењен урбаној школској омладини од петог до осмог разреда, да би видели шта је шума и брдо, научили више о историји планине, а споменика је на Авали много, и да би савладали неке од вештина потребних за преживљавање у природи – дочарава Борут Кирбус, магистар географије, из ПСД „Авала”, и аутор еко-планинарске школице.

Сналажење у непознатој шуми помоћу карте и компаса, пењање по вештачкој стени и камповање под шаторима прођу сви полазници програма. Без изузетка буду одушевљени.

– Највише волимо оријентиринг. Добијемо карте са одредиштима у шуми које треба да пронађемо. Стазе имају и неколико километара. Предели су обележени различитим бојама. Зелена значи тешко проходне шуме, жута – игралишта и паркове, плави „иксићи” означавају изворе, зелени важне особености Авале, а браон – одроне. Полукругови су удубљења и рупе, испрекидане и пуне линије су путеви и стазе различите проходности… – објашњавала су деца углас.

Од 2004. године, откако је „Чарапићев брест” полазиште школараца спремних да освоје Авалу прво дању, а онда и ноћу, Кирбус каже:

– Видело се да су клинци са Старог града, или Савског венца најлошији пењачи и најмање знају о природи. Што су им школе удаљеније од централног градског језгра то су деца спретнија и заинтересованија.

Дан им почиње овако: пун аутобус ђака у пратњи два наставника стиже ујутру. Чим их запљусне планински ваздух креће густ распоред активности и предавања. До 17 сати, када се клинци враћају кући. Улога предавача поверена је ђацима који су завршили еко-планинарску школу. Као инструктори уводе млађе генерације у оријентисање у природи, уче их да читају карте и за пет дана пробуде жељу малишана да постану инструктори.

Четвртак једино одудара од уобичајеног распореда. Резервисан је за камповање и ноћење на планини, када је плато испред „Чарапићевог бреста” препун шатора.

– Договорили смо се да ђаци дођу у веселим бојама, што шаренији, да организујемо „Шаренијаду” и да дан проведемо чудесно. Дан ће им обележити разговор са Драганом Јаћимовићем, првим Србином који је освојио Монт Еверест. Причаће деци о Хималајима и етичности по којој је алпинизам препознатљив. А кад падне мрак, са бакљама у рукама кренућемо у ноћно освајање Авале – најавио је Бранислав Јелић, професор географије и, чуло се, омиљени наставник основаца „Змајеве” школе из Обреновца.

Због деце коју већ годинама доводи у еко-планинарски камп на Авали, и уз њихову помоћ, у октобру Јелић планира да оснује огранак ПСД „Авала” под именом „Први корак Обреновац”. 

Извор: Политика