Челници Саобраћајне полиције и Агенције за безбедност саобраћаја позвали су возаче и пешаке да строго поштују правила саобраћаја како због тренутне грешке не би изгубили највредније што имају – живот и здравље. 

Директор Агенције Стојадин Јовановић и помоћник начелника Саобраћајне полиције Слободан Малешић рекли су на конференцији за новинаре у Београду да су у летњим месецима узроци повећаног броја саобраћајних незгода, поред велике брзине, високе температуре и умор возача и вожња под дејством алкохола.

Истакли су да је пребрза вожња узрок трећине од укупног броја несрећа и половине броја несрећа у којима има погинулих. Малешић је навео да је за првих седам месеци ове године погинуло 27 људи више него у истом периоду прошле године, односно 88 погинулих према 61, и да је међу њима највише пешака.

– Пешаци најчешће страдају у раним јутарњим часовима у приградским насељима на неосветљеним путевима без тротоара – рекао је Малешић.

Малешић је истакао и да је повећана контрола мотоциклиста дала забрињавајуће резултате, јер се показало да је велики број оних који возе без дозволе нерегистроване моторе, не поштују саобраћајне прописе, првенствено ограничења брзине, и возе без кациге.

Јовановић је истакао је бесмислено расправљати да ли је нови Закон о безбедности саобраћаја допринео смањењу броја страдалих, јер је очигледно да је веома допринео.

– Погинуло је 180 људи мање на годишњем нивоу, а веома је смањен и број повређених. Очекујемо још већи допринос новог закона када у потпуности буду примењене све мере, попут видео надзора – рекао је Јовановић, и додао да је 250 возача остало без возачке дозволе због 18 казнених бодова и других прекршаја.

Јовановић је навео да је Агенција 28. јула усвојила правилник о рехабилитацији несавесних возача којима је узета дозвола, којим је предвиђена процедура за поновно стицање дозволе.

– Мораће да испуне велики број услова и то је предвиђено да би поступак рехабилитације био квалитетан – рекао је Јовановић.

Објаснио је да је за повратак дозволе неопходно платити све казне и издржати све заштитне мере, попут забране вожње, и прибавити здравствено уверење о способности за вожњу.

– После свих уплата и истека свих забрана несавесни возач мораће да сачека 90 дана и онда да похађа посебан семинар који траје најмање 40 часова. Семинар не може да похађа пре истека тих 90 дана. После завршеног семинара обавезно је полагање испита унапређења знања из безбедности саобраћаја, пред комисијом коју ће формирати Агенција – рекао је Стојановић. 

Извор: Студио Б