Финансијски споразум о бесповратној помоћи Европске уније Србији од 178,5 милиона евра потписали су данас у Термоелектрани “Никола Тесла” у Обреновцу потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић и шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

ЕУ је доделила Србији бесповратну помоћ за Национални програм за 2011. годину, а средства ће бити искоришћена за пројекте који ће помоћи Србији да реализује реформе неопходне за будуће чланство у Унији, истакнуто је приликом потписивања споразума.
 
Потписивању споразума присуствовао је председник општине Обреновац Жељко Јоветић, који је том приликом рекао: 
 
– Велика је част што је Обреновац домаћин једног оваквог догађаја као што је потписивање предприступне помоћи за 2011. годину која износи 178 милиона евра. То је помоћ за целу Србију и она обухвата различите пројекте, али се у прва три пројекта налази и један који има везе са Обреновцем, а то је пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Термоелектрани “Никола Тесла” Б. Зашто Обреновац? Господин Дежер је већ трећи пут у Обреновцу као шеф Делегације Европске уније у Србији, а претходни пут смо се упознали исто на ТЕНТ-у где смо говорили о пројекту за транспорт и третман пепела. Данас је тај пројекат увелико завршен, а њиме се ТЕНТ квалификовао за неке нове пројекте које финансира ЕУ. Један од важних циљева у оквиру ове помоћи је и здрава животна средина и енергетика. Последњих неколико година у ревитализацију енергетскх система ТЕНТ-а је уложено око 200 милиона евра од стране ЕУ. Сада се бавимо водама које одлазе у Саву и које загађују подземне воде и то је следећи проблем који ће бити решен бесповратним средствима од Европске уније.
 
 
 
Венсан Дежер је поручио да ЕУ пружа подршку и солидарност уласку Србије у ЕУ и да жели да убрза процес прикључења Србије европској породици народа и додао да ће помоћ ЕУ Србији у овој години износити 202,5 милиона евра.
 
 
 
– ЕУ не поставља само захтеве Србији, како се чешто у јавности може чути, већ пружа и подршку на њеном путу европских интеграција – рекао је Дежер и навео да је ЕУ до сада донирала Србији укупно 2,2 милијарде евра.
 
Божидар Ђелић је истакао да ће из предприступних фонодова ЕУ у Србији у овој години бити фининсирана 23 пројекта вредна 178,5 милиона евра и додао да је континуирана помоћ ЕУ Србији од непроцењивог значаја за нашу земљу.
 
– То је новац који су издвојили европски порески обвезници да би подржали грађане Републике Србије на њиховом европском путу. Мислим да смо се више него икада у овој транши за 2011. годину, заједно са нашим европским партнерима, потрудили да пројекти одговарају најбитнијим потребама наших грађана и наше привреде – рекао је Ђелић.
 
Он је навео да ће неки од тих пројеката бити изградња система за  пречишћавање отпадних вода у Термоелектрани у Обреновцу, изградња око 200 кућа за избеглице и расељена лица, ревитализација Голубачке тврђаве, изградња приступних путева за нови Жежељев мост у Новом Саду, изградња железничке обилазнице око Ниша и други пројекти. Око 12 милиона евра тих средстава биће употребљена за јачање владавине права у Србији, 26 милиона евра за реформу државне управе, 18,5 милиона евра за превазилажење економске кризе и развој приватног сектора, док ће 32 милиона евра бити утрошена за социјални развој и помирење између народа у региону. За пољопривреду ће бити издвојено шест милиона евра, а за усаглашавање са правним тековинама ЕУ 31,3 милиона евра. За транспорт и модернизацију железница биће уложено 13,8 милиона евра, а за енергетику, заштиту животне средине и борбу против климатских промена 38,6 милиона евра. 19 милиона евра биће издвојено за подршку у спровођењу пописа становништва и првог пољопривредног пописа у Србији од 1960. године.
Од 38,6 милиона евра намењених за енергетику, заштиту животне средине и борбу против климатских промена ЕУ донира 15 милиона евра за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Термоелектрани “Никола Тесла” Б. Изградњом тог постројења биће унапређен квалитет воде и тла у Обреновцу, чиме ће бити побољшана заштита животне средине и у његовој околини.
 
Директор ПД Термоелектране “Никола Тесла” Петар Кнежевић је казао да су до сада добили око 200 милиона евра донација које су, уз улагање још 250 милиона Електропривреде Србије, омогућили да се повећа производња за 3,2 милијарде киловат сати струје годишње, што је једнако изградњи новог блока снаге 400 мегавата.
Сви од укупно 23 пројекта из споразума за 2011. допринеће процесу европских интеграција Србије, економском расту земље и друштвеном благостању, што ће директно унапредити свакодневни живот грађана Србије.
 
Потписивање финансијског споразума за Национални програм за 2011. представља пету траншу средстава од 1,4 милијарде евра које је ЕУ наменила Србији у периоду од 2007. до 2013. године.