Први пожар на депонији Гребача примећен је у недељу око 11.00 часова. Људи и механизација Јавног комуналног предузећа били су у том тренутку на располагању, док је екипа ватрогасне станице Обреновац одмах изашла на терен и пожар је угашен око 14.00 часова. Касније истог дана, у вечерњим сатима, примећен је пожар знатно већег обима. 

Тада је комплетна механизациија Јавног комуналног предузећа стављена на располагање ангажованим ватрогасцима из ватрогасне станице. Целу ноћ се радило на гашењу пожара, а најкритичније је било синоћ око 22.00, 23.00 часа када су се осетиле највеће последице у граду у виду велике количине дима.
– Радило се под тешким условима на терену, радило се под рефлекторима, било је пуно дима, а и тело депоније је врло незгодно за прилаз механизације. И даље је присутна велика количина дима и биће га док тешка механизација не буде прегазила цео терен. Поред механизације ЈКП-а и ватрогасне станице, на располагању нам је и булдожер и цистерна ТЕНТ-а – рекао је директор Јавног комуналног предузећа Владимир Лалић на данашњој конференцији за штампу у општини Обреновац. 
Лалић је истакао да је све оно што се ради на депонији последњих година усмерено ка решавању оваквих проблема. У току је изградња постројења за секундарну сепарацију отпада са циљем да се пластика, папир и картон не одлажу више на саму депонију, већ да се издвоје из отпада. 
– Завршен је пројекат рекултивације и санације сметлишта. Са тим пројектом смо прошле године конкурисали код Републичког фонда за заштиту животне средине, тако да ћемо ове године радити по том пројекту како би санирали сметлиште – рекао је Лалић.
Звездан Павловић из ватрогасне станице Обреновац је о ситуацији на депонији Гребача рекао: 
– Екипе ватрогасне станице раде на догашивању пожара. На терену се налази пет возила и 11 ватрогасаца. Чекамо додатну механизацију са ТЕНТ-а како би посао привели крају. Пожар је дубинског карактера и њихова одлика је да се дешавају на депонијама и да се тешко гасе. То су специфични пожари, пламен иде и до два метра испод површине и потребна је механизација за њихово гашење. 
 

Током ноћи у Хитној помоћи Дома здравља Обреновац није забележен ниједан случај који би указивао на акутно тровање или штетно деловање гасова који су настали приликом сагоревања. Према речима Маје Тодоровић, директорке Дома здравља Обреновац, уколико дође до поновног повећања штетних честица у ваздуху грађани би требало да избегавају излазак напоље и да чекају да дим прође. 
Аутоматске мерне станице које се налазе на територији општине Обреновац у континуитету прате стање квалитета ваздуха на територији општине. 
– Аутоматска мерна станица у центру Обреновца је забележила синоћ нагло повећање и загађење по готово свим параметрима, па чак и оним параметрима чија повећања до сада нисмо имали. Вредност неких честица била је и десет до 13 пута већа него што је дозвољено, док су загађујуће материје показале само тренутно загађење и њихова вредност јутрос у 07.00 сати је била већ у границама нормале. Ми смо обавестили надлежне органе, а сви подаци су доступни на сајту Агенције за заштиту животне средине и на сајту општине – казао је на конференцији за штампу Слободан Молеровић, директор ЈП за заштиту и унапређење животне средине. 
 

Подаци о вредностима мерења квалитета ваздуха у Обреновцу могу се погледати овде.
Председник Градке општине Обреновац Жељко Јоветић је поводом синоћњег пожара на градској депонији рекао: 
– Најважнија је добра координација свих људи који су ангажовани у оваквим ситуацијама, дакле Јавног комуналног предузећа, ватрогасне службе, Управе за ванредне ситуације, оних који се баве здравственом заштитом и првом помоћи. Не треба да занемаримо мониторинг квалитета ваздуха и право свих грађана на информације о стању животне средине у општини Обреновац, а то је могуће преко мерних станица. Општина Обреновац и ЈКП Обреновац у последње две године улажу напоре да животна средина буде у фокусу интересовања и одборника и грађана општине Обреновац. Ради се постројење за секундарну сепарацију смећа и први пут ће се почети са одвајањем отпада, као и пројекат санације градске депоније. Сви плански документи су донети или у фази доношења. У питању су Регионални план управљања отпадом, као и Локални план управљања отпадом који је већ био на седници Скупштине ГО Обреновац. Све што се ради последњих година, а ту треба поменути и побољшање механизације ЈКП-а, је у функцији бољег и квалитетнијег управљања отпадом.