На површини од 1,66 хектара простире се обреновачки Арборетум који поседује 40 листопадних и 20 четинарских заштићених врста дрвећа, а од ове суботе званично и Природњачки дом. Реч је о пројекту који је реализовало Јавно предузеће за унапређење и заштиту животне средине, уз помоћ Градске општине Обреновац.

„Недавно се јавила идеја о изградњи Природњачког дома који би све нас, природњаке, окупио испод једног заједничког крова. Када кажем природњаци, мислим на све нас који се да ли професионално, да ли из есенцијалне љубави бавимо природом. Време је прошло, ми смо интензивно, предано, одано радили на изградњи једног оваквог Природњачког дома и заиста имам утисак да смо направили један добар посао“, рекао је Светозар Андрић, директор ЈП за унапређење и заштиту животне средине.

Природњачки дом моћи ће да посете сви заинтересовани Обреновчани, а посебна намена овог објекта подразумева одржавање наставе у природи.

„Надам се да ћемо у будућности успети да усадимо тај дух односа према природи, који сви овде гајимо и имамо. Велико ми је задовољство што сам као директор Јавног предузећа за унапређење и заштиту животне средине део великог тима који својим преданим и оданим радом води председник општине Мирослав Чучковић и који макете претвара у реалност“, истакао је Андрић.

Неколико стотина Обреновчана присуствовало је отварању овог објекта, а руководство општине напомиње да ће учинити све како би заштита животне средине била на највишем нивоу.

„Као председник општине желим овом приликом да се захвалим пре свега људима који су били на челу нашег Еко фонда господину Стаменићу који је ово сметлиште пре деценију ипо претворио у један леп простор. Ми смо познати у Србији као људи који када су на челу својих удружења, увек смо у првих пет у целој Србији, а ту мислим на Ловачко удружење, Кинолошко, Удружење за заштиту ситних животиња и наши голубари“, поручио је председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић окупљеним Обреновчанима.

Он је нагласио да читав простор изван, али и унутар дома треба да се чува, унапређује и користи на прави начин. Чучковић се овом приликом захвали и градитељима, а затим додао да ће по утврђеном распореду нови објекат бити стављен на располагање свима.

„Када смо Славко Берић и ја били у Руми и када смо договарали градњу овог објекта и гледали његове нацрте, радовали смо се и надали да ће онако како је изгледао на билборду изгледати и у природи. То је данас истина коју можете видети својим очима и то је наша кућица из бајке коју смо подарии Обреновчанима“, казао је Чучковић.

,,Најважнија ствар јесте да овај овде простор, заједно са овим објектом може, треба и биће сведочанство многих љубави. Пресрећан сам што се после многих венчања у Обреновцу користи за сликање младенаца, као украс нашег града и њихових породичних весеља“, истакао је председник општине.

Природњачки дом у склопу Арборетума биће оаза знања ученицима основних и средњих школа, деци из обданишта, али и свим осталим грађанима који су жељни знања о природи.

„Не можемо животну средину штитити уколико не будемо обуку, односно образовање и васпитање деце спроводили од малих ногу. Неће се дивље депоније искоренити тако што ћемо послати 50 или 100 булдожера да их почисте. Нестаће тако што ће у будућности свако дете имати свест да када порасте, онај папирић који има у својој руци, да га баци или одложи на право место. Живео наш Обреновац, живео нам овај наш простор и у срећи и здрављу да га користимо у будућности“, поручио је Чучковић.

Приземље Природњачког дома опредељено је за техничке просторије, заједничке просторије и просторије за чуварско-редарску службу. На првом спрату је конференцијска сала, а следећи спрат је тавански део где се налази изложбени простор.