Градска општина Обреновац и ове године реализује програм лечења гојазности код деце узраста од 12 до 18 година под називом “Чиготица”. Програм се реализује у сарадњи са Рехабилитационим центром ”Чигота” на Златибору, Домом здравља Обреновац и Републичким фондом за здравствено осигурање. Групу малишана која ових дана борави на Златибору у оквиру програма “Чиготица” обишао је председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић са својим сарадницима.  

На основу упута педијатра, а о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање деца у Чиготи бораве 21 дан. У питању је здравствено рекреативни програм за лечење гојазности код деце и младих, а циљ је унапређење здравља и усвајање здравих животних навика.

Др Снежана Лешовић, начелница Центра за превенцију и лечење гојазности код деце и адолесцената је објаснила да потреба за превенцијом гојазности произилази из драматичног пораста њене учесталости, ограничених могућности лечења и директног и индиректног утицаја на развој низа хроничних болести које се јављају уз гојазност у све млађој животној доби.

– Наш програм одликује мултидисциплинаран приступ решавању овог проблема и тимски рад. У раду са децом учествују педијатар, медицинске сестре, професори физичког васпитања, психолог, аниматори и дијететичари. Наш циљ је да деца препознају где греше, да се правилно хране, да једу све и да се придржавају наших савета зато што се још увек развијају и јер им редукција у исхрани и рестрикција у калоријском уносу може штетити и компромитовати раст и развој. Следеће што науче је да ниједан лек не може да унапреди здравље као физичка активност. Важно је да деца схвате да је ово полазна станица, а ми пуно радимо на њиховој мотивацији. Важно је да када се врате кући, имају неопходну подршку родитеља и окружења, као и у школи – истакла је др Снежана Лешовић и навела да је општина Обреновац одличан пример средине која подржава и води рачуна о превенцији гојазности деце управо слањем деце на овај програм.

Чучковић је том приликом најавио да ће општина Обреновац настојати да се овакве активности наставе и кад се деца врате кући.

– За општину је најважнија ствар што, ево, већ трећу годину за редом, поред бесплатног летовања и зимовања које траје већ осам година, успевамо да сарадњом са институтом ”Чигота” здравље деце подигнемо на један виши ниво. Јако је важно да идемо у сусрет проблему, а тај проблем је све већи број најтежих обољења. Ово је програм који апсолутно превенира те ствари с обзиром да појава карцинома и најгорих обољења више нема границе што се тиче година старости и буквално су сви угрожени и управо и јесте наш циљ да кренемо од малих ногу са здравим навикама живота. Бесплатан боравак од три недеље у Чиготи је најбоље место у Србији у којем деца могу да науче и усвоје нове здраве животне навике и ми ћемо се као општина трудити да направимо стазу здравља до и око природњачког дома ”Мика Вилотић” то ће имати за циљ да деца наставе овакве активности и кад се врате – казао је Чучковић.

Олга Миросављевић је подсетила колико је Градска општина Обреновац посевећена здрављу деце и у тај прилог истакла јединствене програме које општина спроводи ”Еко динар” и ”Еко камп” као и то да општина преко Савета за здравље, социјалну и дечију заштиту брине о сваком малишану, од самог рођења до пунолетства.

Миодраг Митровић, заменик председника Градске општине Обреновац је рекао да данас деца у многоме нездраво живе.

– Близу школа су и енегретски напици, нездрави сокови, слаткиши чему деца тешко одолевају и врло лако се улази у могућу и будућу болест. Деца овде не долазе из естетских разлога, већ пре свега зато што имају здравствених проблема од којих је често и висок крвни притисак. Овде је деци потпуно осмишљен програм, користе теретану, базен, свако дете зна колико које намирнице имају калорија и колико калорија изгубе приликом свих активности. Оно на чему ћемо наставити, радићемо са том децом која су одавде понела позитивне и добре навике као и да се у то укључе и остала деца – казао је Митровић и позвао родитеље да се што више укључе у овај програм, јер здравље ипак мора да буде на првом месту.

Директор Дома здравља, др Обрад Исаиловић је напоменуо да је од 2017. године до данас у овом програму бесплатно учествовало укупно 51 дете из Обреновца.

– Око 75 одсто деце, која су се вратила са овог програма, изгубило је између 7 и 10 килограма на телесној тежини и ту тежину су задржали. Остали, њих око 25 одсто се врати старим навикама тако до дође до пораста телесне тежине, али не у оном почетном обиму – рекао је Исаиловић и истакао да је веома задовољан досадашњом сарадњом, те да ће се институције трудити  да се деца шаљу на овај програм и више пута годишње.

Млади Обреновчани овом приликом истакли су да осећају велику разлику у свом општем стању и изразили захвалност општини Обреновац пошто им је омугићила учешће у оваквом програму.