Град Београд преузео је од републике надлежности контроле, обележавања и евиденције паса и мачака како власничких тако и невласничких, то јест уличних животиња да би се овај проблем ефикасније решавао. Београд је прва локална самоуправа која се обратила републици за преузимање ових надлежности, али и прва која је почела да спроводи „no kill” стратегију и преузела оснивачка права над матичном ветеринарском установом.

Град ће обезбедити и чиповање и вакцинацију за око десет хиљада власничких паса. Следећег месеца почиње  контрола, а потом и кажњавање оних власника који се не придржавају закона.

У десет централних  београдских општина “Ветерина Београд” регистровала је  око осам и по хиљада невласничких паса. У градској управи кажу да су преузели надлежности од републичких органа, али да све луталице не могу бити склоњене са улица, јер, како кажу, то није пракса ни у свету.

За ову годину предвиђена је изградња три азила – у Раковици, Ковилову и Земуну. По проширењу, прихватилиште у Раковици моћи ће да прими 533 пса, а у плану је изградња и новог азила на територији ове општине капацитета 300 паса. Предвиђен је и азил на Палилули капацитета 250 животиња и у Земуну за 1.246 паса и 39 штенаца. Када се све бројке саберу, Београд ће у 2011. обезбедити услов за истовремени смештај око 2.600 паса.
Међутим, према званичним подацима, највише проблема стварају власнички пси, али и неодговорно власништво које за последицу има напуштање паса.

Чиповање и вакцинисање се подразумева, па ће у априлу почети и заједничке контроле комуналне полиције и ветеринарске инспекције. Они ће прво упозоравати, а онда креће и кажњавање. Уколико пас не буде вакцинисан или чипован, власник ће сносити консеквенце. Ветеринарски инспектори сачиниће  службену белешку, коју достављају републичкој ветеринарској инспекцији, која је дужнда да у десет дана покрене одговарајући законски управни поступак.
 
Међутим, циљ неће бити само уклањање животиња са улица већ и поменуто кажњавање неодговорних власника и удомљавање животиња. Важно је напоменути да се казне за неодговорне власнике крећу од пет до 25.000 динара. Град ће наставити са стерилизацијом паса луталица, па је за ову годину планиран третман шест хиљада животиња. Од априла почиње кампања „Најбољи пријатељ”, тачније акција удомљавања животиња, а наставиће се и издвајања за храну, ветеринарске услуге и негу које град пружа регистрованим удружењима за заштиту животиња.