Јавно комунално предузеће Обреновац почело је са реализацијом пројекта изградње постројења за секундарну сепарацију смећа на градској депонији Гребача. Са првим лепим мартовским данима настављени су радови на изградњи овог постројења. Предвиђено је да радови буду завршени и постројење почне са радом у јуну месецу.

– Ако се овим темпом наставе радови имамо шансу да завршимо и нешто пре рока. Количина смећа која се дневно депонује на нашу депонију износи око 70 тона отпада. То је озбиљан проблем, али је он људима далеко од очију па га и не опажају. Изградњом овог постројења тај проблем биће решен – рекао је директор Јавног комуналног предузећа Обреновац Владимир Лалић.
 
Председник Градске општине Обреновац Жељко Јоветић подсетио је да је прошлу годину обележило отварање рециклажног дворишта. Почетак рада овог постројења биће прекретница не само за наш град.

– Ове године када се буде отварало постројење, то ће бити један од вероватно највећих еколошких пројеката у Србији. Осећај према животној средини је такав да ако нешто не видите то вам и не смета. Годинама се ово ђубре таложило на депонији и ником није сметало што се тај отпад не рециклира. Драго ми је што ћемо у овој години имати прилику то да променимо. Кад се ово постројење отвори 60 одсто отпада који се сада трајно депонује у будућности ће бити рециклирано и враћено у неку нову производњу – рекао је Жељко Јоветић.

 

Задатак секундарног сепаратора биће да на градској депонији издвоји све што је могуће рециклирати, а то је органски оптад, најлон, ПЕТ амбалажа, папир, картон, алуминијум и гвожђе. Остатак ће бити депоновано на касети која ће бити започета ове године.

– Оног тренутка када постројење почне да ради имаћемо знатно мању количину отпада коју ћемо одлагати у саму касету. У овој години нас очекују и радови на рекултивацији и санацији сметлишта – најавио је директор ЈКП-а.

Главни пројекат рекултивације и санације депоније је завршен и прибављене су све неопходне сагласности. ЈКП Обреновац ће у наредне две године на Гребачи обавити озбиљне радове, што ће резултовати потпуно другачијим изгледом градског сметлишта.