Центар за грађанско деловање у јануару, уз подршку Градске општине Обреновац, започиње реализацију пројекта “18 плус”. Пројекат подразумева спровођење интерактивних радионица у обреновачким средњим школама са циљем едукације матураната о темама партиципације на изборима, бирачког права, изборног система, политичких странака и страначког система, као и о телима локалне самоуправе.

Сваки учесник радионице ће добити и две брошуре “Напокон 18” и “Заговарање”.

Општи циљ пројекта је развој политичке културе и дијалога, припрема младих за учешће  у развоју цивилног друштва у Србији, јачање процеса демократизације и подстицање ентузијазма младе генерације за политичке теме и преузимање одговорности за дешавања у друштву.
Као резултат радионица треба да остане јасна идеја о томе шта је грађанска иницијатива и процес јавног заговарања, као и које су фазе у њиховом спровођењу. Упознавање младих са овим појмовима директно решава један од детектованих проблема која су истраживања показала, а то је недовољна информисаност младих о начинима укључивања у решавање локалних проблема, односно у доношење одлука на локалном нивоу.

Осим добијања информација кроз интерактивне радионице, штампање брошура “Напокон 18” и “Заговарање” омогући ће упознавање са свим овим појмовима на врло практичан и применљив начин.

Кроз овај пројекат младима, ученицима завршних разреда средњих школа у Обреновцу, се пружа алтернатива апстиненцији, апатији и пасивности. Нуди им се могућност да буду активни, да бирају, да утичу, мењају, решавају проблеме, креирају нове политике у школским парламентима, школи, окружењу, заједници… Пружање релевантних информација о значају и важности избора, као и важности и снази бирачког права и грађанске партиципације, води ка стварању активних грађана. Сам појам активног грађанина подразумева: остваривање својих бирачких права, доношење одлука и преузимање одговорности за исте, толеранцију и уважавање различитости, активно учешће у локалној заједници, покретање иницијатива и решавање проблема на локалном нивоу.