На приватној парцели у Вукићевици је пронађено око 25 тона закопаног опасног отпада, који је могао да изазове озбиљне последице по животну средину и здравље људи. У обиласку локалитета речено је да је у питању изузетно токсичан отпад који би се наредних деценија растварао и озбиљно утицао на здравље локалног становништва.

 

Увиђај је започет 17. децембра и трајао је три дана. Власник објекта на ком је складиштен токсични отпад је приведен и одређен му је притвор до 30 дана.

Тужилаштво проверава има ли још особа које су учествовале у овом случај. Уколико буде последица по здравље људи у околним селима, дело за које је сада запрећена казна од пет година затвора могло би да буде преквалификовано.

Министар за заштиту животне средине Горан Триван је изјавио да су одмах дали узорке воде из локалних бунара на анализу.

“Ако смо на време реаговали последице су много мање. Надам се да смо спречили већу катастрофу. Нећемо дозволити да се овакве ствари раде некажњиво, због новца, јер је неко мање платио, јер га није третирао у складу са законом и на тај начин најозбиљније угрозио здравље. То неће моћи”, рекао је Триван. Он је рекао да је Србија веома загађена због неодговорног понашања појединаца.

“Надам се да смо спречили катастрофу и једва чекам да се заврши истрага и да се утврди одакле је стигао отпад”, казао је Триван. Он је додао да је акција откривања отпада спроведена у сарадњи са Безбедносно инфромативном агенцијом због тога што имају стручне људе и ресурсе.

Триван је најавио да ће таквих акција откривања противзаконито одложеног отпада бити још и позвао грађане да пријаве сумњиве случајеве одлагања отпада.

 

Илија Бричевски из Института МОЛ је рекао да је пронађена врста “стогодишње бомбе” која сваки дан по мало експлодира. У питању су, истиче, токсичне и канцерогене супстанце. Овакав отпад може да настане у прерађивачким фазама у индустрији и у занатским радњама.

Одакле је стигао и ко је учествовао у уклањању сазнаће се када истрага буде приведена крају. Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је противзаконито одлагање отпада у Вукићевици откривено 1. августа, на основу пријаве грађана и додао да су тада обавештене све надлежне институције.

Чучковић је истакао да мештани Вукићевице не користе воду из бунара годинама уназад за пиће јер није била хемијски исправна. Цистерне са пијаћом водом већ десет година долазе два пута недељно, а сада ће долазити свакодневно. Чучковић је рекао да док не буде сигурно да ли је отпад утицао на подземне воде и дошао до бунара, свима се препоручује да не користе ту воду и да је не дају својим животињама.

Општински јавни тужилац Данијела Синђелић рекла је да се још вештаче узорци отпада и да ће тужилаштво наставити да обавештава грађане о томе.

Чим је утврђено да је реч о опасном отпаду, власник фирме “Нитор транс” З. М. је ухапшен, јер је 25 тона отпада смештеног у 89 буради пронађено на његовој приватној парцели.