Овогодишња систематска дератизација се ради по плану припремљеном по угледу на прошлогодишњи. До сада су третирани простори око канала, обала и насипа, затим градска депонија, док је канализациона мрежа са припадајућим објектима третирана током викенда, али још увек није потпуно завршена.

Према урађеном плану, тетираће се заједнички делови стамбених и пословних зграда, подруми, шупе, просторије за одлагање смећа са околним спољашњим површинама, као и сеоска и градска домаћинства.

Такође ће бити третиране зелене површине у граду, пијаце (зелена, робна и сточна) и гробља (старо, ново и сеоска).

Обале река и канала су летње станиште глодара. У кишним годинама, каква је била ова 2010. хране је било у изобиљу, што је довело до пренамножавања ових штеточина. Како су скинути скоро сви усеви, глодари се сада селе ка домаћинствима, где се хране у шталама, свињцима, кокошињцима…

Систематска дератизација се у Обреновцу обавља већ дужи низ година, тако да грађани већ знају на којим местима глодари бораве, па најчешће сами постављају мамак. То је могуће, јер мамак спада у 3. категорију отрова и може бити стављен у промет. Мамци друге генерације антикоагуланата код глодара спречавају згушњавање крви, односно доводе до унутрашњих крвављења. Мамак у малим количинама није опасан за људе и друге животиње.

Као и сваке године, након завршене дератизације, одређена количина мамака ће бити депонована у просторијама ЈП за заштиту и унапређење животне средине Обреновац, па заинтересовани грађани, са личном картом, којом доказују да им је пребивалиште на територији наше општине, могу узети максимално количину мамака довољну за два домаћинства.

Све трошкове дератизације сноси ЈП за заштиту и унапређење животне средине Обреновац и грађани не треба да плаћају никакву надокнаду.