Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине Обреновац и Јавно водопривредно предузеће “Београдводе“ почели су са извођењем радова на санацији реке Колубаре. Тренутно је у току санација леве обале Колубаре непосредно поред моста преко Колубаре који спаја Дражевац и Пољане, а налази се на месту које је угрожено ерозијом обале.
Главни пројекат санације израдио је Шумарски факултет Универзитета у Београду 2009. године, а финансирао га је Екофонд. Садашње ЈП за заштиту и унапређење животне средине Обреновац и ЈВП “Београдводе” су потписале уговор о заједничком улагању средстава за реализацију овог пројекта.

Директор ЈП за заштиту и унапређење животне средине Слободан Молеровић је о овом пројекту рекао:

– Општина Обреновац у свом Акционом плану заштите животне средине има један део који се односи на заштиту земљишта. Један од пројеката на реализацији тог програма јесте управо израда обалоутврде на Колубари. Пре свега, овај пројекат је значајан због саме заштите земљишта, али истовремено овим пројектом покушавамо да решимо дугогодишњи проблем који мештани Дражевца имају са Колубаром. Наиме, Колубара је претила да однесе мост који је једина комуникација становништва са школом и домом здравља. С друге стране, поред санације проблема који је изазвала ерозија ми имамо у том програму и санацију клизишта на територији општине Обреновац и ти проблеми су  актуализовани ове године изузетно високим нивоом вода. Ове године је одроњено 8 до 10 метара обале управо због високог водостаја и поплава.

– Прошли пут када смо били овде били смо у чамцима и вода је била до струка и та ситуација се неће променити уколико падавине и даље буду обилне и Колубара се буде изливала. Ово је једно решење проблема за становнике Дражевца. Колубара у свом току изузетно меандрира и одузима земљиште. То је и еколошки и економски проблем, јер је 2 квадратна километра изгубљено због нерегулисаног тока Колубаре. Евидентирана су три места као најургентнија за санацију. Прошле године је ЈП за заштиту и унапређење животне средине урадило пројекат хитних интервенција и ове године је то предузеће са “Београдводама” кренуло у радове и ово је прва кривина на којој се ти радови изводе. Надам се да ће до краја године стићи да ураде и кривину за коју постоји техничка документација, а то је кривина у Пољанама – изјавио је председник општине Жељко Јоветић приликом обиласка радова на Колубари.

Завршетком радова на реци Колубари завршиће се штетно дејство воде и ерозије које су значајно умањивале обрадиво пољопривредно земљиште и угрожавале околна села.

– Ми сада присуствујемо једним од већих радова на територији општине Обреновац када је водопривреда у питању. На овај начин решавамо само један део проблема, а то је узимање обале од стране реке. Колубара је у овом делу тока где је уведена у знатно мањи ток Пештана изразито бујичастог карактера, ерозија и степен деградације су веома велики и ми због тога долазимо у ситуацију да Колубара из године у годину све ближе долази кућама. Ми сад преузимамо проблем који је четири деценије присутан на територији општине Обреновац, покушавамо да га парцијално решавамо и радимо на томе да га решимо у наредних пар година – изјавио је Иван Карић из “Београдвода”.

Низводно од моста преко Колубаре биће још две тачке на којима ће се изврштити радови. Из “Београдвода” најављују да ће наставити са радовима и да ће на територији градске општине Обреновац бити присутни до краја године, а најављују и велике планове за наредну годину у сарадњи са ЈП за заштиту и унапређење животне средине Обреновац.

Новац за радове на Колубари у вредности 10 милиона динара обезбедили ЈП за заштиту и унапређење животне средине Обреновац и  “Београдводе“.