Данас је у просторијама Гимназије и Пољопривредно-хемијске школе у Обреновцу одржан Сајам образовања за средњошколце. Сајам је организовала Канцеларија за младе Градске општине Обреновац у сарадњи са Пољопривредно-хемијском школом из Обреновца, удружењем грађана “Шанса” и  Форумом младих са инвалидитетом.

На сајму су излагали: Висока школа за рачуноводство и берзанско пословање, Филозофски факултет, Рударско геолошки факултет, Хемијски факултет, Висока ICT школа, Шумарски факултет, Пољопривредни факултет, Универзитет Сингидунум, Фармацеутски факултет, Универзитет Метрополитан, Мегатренд универзитет, Математички факултет, Економски факултет и Висока туристичка школа. На сајму су истовремено били направљени инфо пултови на којима су били постављени компјутери са интернет конекцијом и директним линковима до wеб презентација свих факултета у Србији.

Сајам професионалне оријентације који је данас организован имао је за циљ да повећа информисање средњошколаца из Обреновца о студијским програмима разних факултета и на тај начин подстакне средњошколце завршних година за наставак образовања.

Организовањем сајмова образовања популарише се студирање и образовање у Србији где је само 6 одсто високобразованог становништва. Сајмови професионалне оријенатције су подршка младима у избору занимања и активност са којом се жели пружити помоћ младима у избору занимања. У таргетираним зонама у којима се спроводи пројекат стопа учешћа младих у укупном броју незапослених лица је око 25 одсто.

– На евиденцији Националне службе за запошљавање у Обреновцу од 6900 људи 220 је са високом стручном спремом. Има и на бироу рада младих са завршеним факулетом, али ако погледамо процентуално то је 3 одсто од укупног броја незапослених. То значи да су млади који заврше факултете лакше упошљиви – поручио је председник општине Жељко Јоветић на данашњем Сајму образовања. 

Сајам у Обреновцу је једна од активности која се спроводи у оквиру пројекта “Шанса за успех у свету рада” чији је носилац невладина организација “Шанса” из Пожаревца.
Пројекат је део програма Уједињених нација “Запошљавање и миграције младих”, а спроводи се на подручју Београда, Новог Сада, Бачког Петровца, Сопота и Обреновца. Оваква иницијатива цивилног сектора показује како се удруженим снагама са локалном самоуправом и образовним установама може заједнички радити на смањењу незапослености код младих који су једна од најугроженијих група назпослених лица у Србији.

{yoogallery src=[/images/stories/sajam/] width=[100]}