Делегација Градске општине Обреновац 4. јула посетила је општину Соколац са којом је збратимљена од 2014. године.  Том приликом делегација је положила венац на спомен обележје на војничком гробљу “Мали Зејтинлик” где се налази преко хиљаду гробова бораца Републике Српске. Војничко гробље настало је 1996. године након Дејтонског споразума, када су српске породице досељене из Сарајева и околине са собом преносили посмртне остатке чланова својих породица.

Општина Соколац је једна од шест општина Источног Сарајева и има око 12000 становника, а посета Соколцу била је прилика да представници две општине размотре наставак будуће сарадње на привредном, образовном, културном и спортском плану.

Договорено је да се основци из Соколца придруже својим вршњацима из Обреновца у оквиру програма Еко- кампови, Културно уметничка друштва из Соколца биће гости Међународних сусрета током августа у Обреновцу, а обреновачки привредници који се баве производњом намештаја оствариће сарадњу са предузећима из ове општине где је дрвно прерађивачка индустрија главна привредна грана.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић нагласио је да је између осталог циљ посетио био тај како би се јавност упознала са ,,малим Солуном” који се налази на планини Романији.

– Јако је важно да се жртве прикажу на један праведан начин и да се Братунац, Соколац и сва наша места страдања подједнако третирају у историји. На овај начин сачуваћемо јединство наше две српске државе и трудићемо се да градимо будућност без ратова, с обзиром да су стубови наше политике мир, стабилност и економски развој целог Балкана. Сећања никад неће избледети и велику почаст одајемо људима који су своје животе дали за постојање Републике Српске а и Србије – казао је Чучковић.

Он је додао да ће се сарадњу са соколачком општином проширити и у другим сферама живота.

– Покушаћемо да извршимо размену учесника на културним манифестацијама између културно – уметничких друштава из Обреновца и Соколца. Надамо се да ће соколачки фолклористи бити гости на фестивалу „Међународни сусрети у Обреновцу“. Такође, имамо у плану да у оквиру нашег пројекта, који подразумева бесплатно летовање и зимовање ученика од првог до четвртог разреда основних школа, обезбедимо учешће једног одељења ученика из Соколца – рекао је председник општине Обреновац.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица исказао је задовољство што је делегација општине Обреновац посетила ову локалну заједницу.

– Захваљујем представницима наше братске општине Обреновац и Влади Републике Србије, што одобрава овакву сарадњу. Иако смо по броју становника мала општина, гостима имамо шта да покажемо и представимо. Поред упознавања са активностима општине Соколац, индустријом и природним богатствима, желимо да упутимо госте у историјски значајна дешавања, о злочинима на романијском простору, који су се десили у протеклом рату. Радује ме што ће сарадња између наших општина бити настављена и надам се да ће уродити плодом – нагласио је Бјелица.

Ове две општине већ четири године негују братске односе, који су дефинисани Повељом о братимљењу потписаном од стране начелника општине Соколац и председника Градске општине Обреновац у Вишеграду 14. јула 2013. године.