Полисе осигурања ускоро би могли да имају и градови и општине у Србији. У сарадњи са Светском банком настао је пројекат “Европа Ре” којим би се заштитиле локалне самоуправе које припадају Колубарском сливу. Реч је о једном виду осигурања од елементарних непогода, тачније би општине кроз полисе осигурања заштитиле своју територију.

 Директор канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић истакао је следеће:
– Онога тренутка када се установи да постоји вода у објекту, тог тренутка општина има право да тражи наплату осигуране суме, која се уплаћује не онима којима је настала штета већ општини у буџет, а потом она располаже тим средствима – казао је Благојевић.
Он је рекао да је пројекат намењем пре свега локалним самоуправама за случај наступања елементарних непогода и додао да је ова активност веома слична осигурању. У пројекту постоји осигурани догађај , постоји одређена штета коју је потребно и доказати да је настала, као и осигурана сума. Благојевић је рекао да ова средства обезбеђују општине и градови и да ће то бити додатна средства уз она које обезбеђује држава. У случају непогоде та средства су намењена и јавним објектима и представљаће и помоћ пољорпивредном и привредном сектору.
Мирослав Чучковић председник Градске општине Обреновац овом приликом нагласио је значај фонда који је основала Светска банка и додао да у фонду,, Европа Ре” учествује 5 држава од којих је једна и Србија.
– Ми ћемо као општина учествовати у овом пројекту пошто ми имамо већ неколико деценија и година уназад проблеме са елементарним непогодама и поплавама које су биле онакве у 2014. години. Ми имамо и периодична изливања Колубаре, Саве и Пештана у неким деловима Обреновца и на тај начин желимо да заштитимо наше становништво у финасијском смислу. Јако је важно да поред општинске улоге у финансирању, пружимо и могућност да сви грађани посебно своја домаћинства заштите преко државног фонда. Пројектовано је издвајање у износу од 600 динара и на тај начин би добили 200 000 динара уколико дође до проблема. На овај начин бићемо спремни за све наредне године, поготово наш кризни део општине Пољана и Конатица. Средствима која улажемо могли бисмо да обновимо све објекте, поготово школе, обданишта и путеве, уколико би дошло до елементарне непогоде. На овај начин бићемо одговорни према нашој будућности. То не значи да се неће радити по питању превенције како до катастрофе не би дошло. Поплаве и земљотреси се не могу спречити а имали смо их у нашем сливу, не са великим последицама, зато је значајно да за 48 сати имамо располањгању средства која ћемо пласирати грађанима како би одмах обновили своје објекте уколико је штета настала усред неке непогоде – нагласио је Чучковић.
На састанку који је одржан у петак у ,,Клубу за младе” уОбреновцу , присуствовали су и представници градова и општина Ваљево, Лајковац, Љиг, Мионица, Уб, Лазаревац и Обреновац.
Начелник Колубарског управног округа Горан Миливојевић рекао је да је ово пионирски пројекат и нагласио да је веома значајан за све општине које се налазе у Колубарском сливу.
Општине би на годишњем нивоу уплаћивале осигурање за своју локалну самоуправу, а у случају елемнтарне непогодне добиле би новац за надокнаду штете. Градови и општине у Колубарском сливу раде заједно и на превенцији како би се смањиле шансе за проблеме које могу имати грађани услед елементарних непогода.